COVID-19 (coronavirus) kan påvirke dine rejseplaner. Uanset, hvor du skal hen, kan du finde den seneste vejledning her.

nyheder 12 smukke danske øer – perfekte til ø-ferie eller weekend

Alle artikler

12 smukke danske øer – perfekte til ø-ferie eller weekend

Ø-ferie eller weekend på en ø! Ro, natur, oplevelser og hygge. Skyscanner viser her 12 smukke og tilgængelige danske øer, der indbyder til en dejlig ferie eller weekend.

Danske øer: Høj himmel, smukt hav, gåture og lokale delikatesser. De danske øer har masser at lave for  lystsejlere, fiskere, surfere – og for dem der gerne bare vil vandre i den smukke natur, nyde de lokale specialiteter, og nyde et pusterum. Danmark har mere end 400 navngivne små-øer, heraf er 72 beboede, så her er nok at vælge imellem. Vi viser 12 dejlige øer:

1. Anholt

En perle blandt danske øer. Anholt ligger fredeligt langt ude i Kattegat. Anholt By ligger mod vest, mens resten af øen stort består af gamle sandklitter – også kaldet “Ørkenen”. På Anholt kan du ugeneret nyde naturen og solen, og tage en dukkert. Anholt byder på 25 km kyststrækning, og øen har en ret så stor sælbestand. Om sommeren er havnen vrimlende med liv, sejlere, fiskerbåde, joller – og Anholt byder også på kitesurfertræf, musikfestival, hummerfestival og maratonløb. Anholt’s godt 22 kvadratkilometer er fine at udforske, på gåben, for der er kørselsforbud på størstedelen af øen. Fra øens to høje bakker, Nordbjerg og Sønderbjerg ser du vand så langt øjet rækker – herfra er der nemlig mere end 60 kilometer til nærmeste land.

2. Avernakø

Avernakø er en af Det Sydfynske Øhavs mest populære øer. Her er tre små idylliske landsbyer, her er moser, strandenge, småskove og utroligt fine udsigter fra øens mange bakker. Det er også på Avernakø du kan se et rigtigt Majtræ – du kan få mulighed for at høre den sjældne klokkefrø “ringe”, og se høge og tårnfalke flugte smukt på himlen. Her er gode muligheder for lystfiskeri og naturvandringer. Avernakø byder på både ferielejligheder og campingmuligheder, ved lystbådehavnen på Avernakø. Tag færgen fra Faaborg – bemærk visse afgange sejler rundt om Lyø.

Læs mere: Fantastiske Fyn, Øhavet og Langeland – de bedste byer, natur og oplevelser

3. Christiansø/Frederiksø (Ertholmene)

Disse øer er blandt de mindste danske øer. Her har du to bittesmå øer i Danmarks eneste skærgård, og her er tiden nærmest gået i stå. På bedst mulige måde. Her er sitrende roligt på en dejlig afslappet måde, og ingen biler. Søfæstningen på Christiansø er smuk og velbevaret, og overalt på de to små øer ligger huse og fæstningsværker fra op gennem forskellige historiske perioder, helt flettet sammen med de smukke klipper og det overraskende frodige landskab. Fæstningen er fra 1684, og ærligt talt så er tiden på øerne her som at være på tidsrejse, for bindingsværkbygninger, stenhytter og ja, alt, står næsten som da den sidste soldat forlod stedet i 1856. Men her er absolut stadig liv – og om sommeren endda ekstra meget, når hippe både ligger til og både tilrejsende byfolk og øboere nyder roen, vandet, og de friskeste fisk og skaldyr havet kan byde på.

Læs mere: 10 magiske steder i Danmark

4. Fanø

Færge fra Esbjerg

Fanø er blandt de allersmukkeste når det handler om danske øer, og ligger som en perle lige midt i Vadehavets specielle natur. Fanø byder på en flot og meget bred sandstrand ud mod Nordsøen. Mod syd ligger turistmagneten Sønderho med sine cirka 300 velbevarede og fredede, stråtækte skipperhuse, og de 2 kulturhistoriske landsbyer Sønderho og Nordby kan også byde på gallerier og kunst. Her er masser af muligheder for vandrere og sportsfolk, du kan prøve kite-buggy, spise østers, se sæler, og gå på jagt efter smukt rav på strandene.

5. Femø

Færge fra Kragenæs

Femø ligger og blinker smukt i Smålandsfarvandet mellem Lolland og Sjælland, og øen var tidligere dækket af frugtplantager, men er nu også kendt for sine kvinde ø-lejre og den årligt tilbagevendende jazzfestival. Tag færgen fra Kragenæs. Og dét er en oplevelse i sig selv. For turen fra Kragenæs, ad den snørklede rute gennem Smålandshavet, som er et af Danmarks mest idylliske fuglebeskyttelsesområder, byder på naturskønhed der uden tvivl vil overraske dig. Fra dækket har du en pragtfuld udsigt til andre danske øer, naboøerne Fejø, Askø og Lilleø. Udover at se masser af svaner og andre smukke fugle, kan du være heldig at se et par legesyge marsvin boltre sig i vandet.

Læs mere: Fantastiske Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm: Natur, strande og oplevelser

6. Fur

Overfart til Fur fra Branden (nordsiden af Salling, 25 km. nord for Skive)

Fur er helt sin egen blandt de danske øer. Øen er en bakket Limfjordsperle med en interessant geologi, der gør Fur til et spændende sted at lede efter forstenede dyr og planter. Øen rummer en rigdom af forskelligartede og særprægede landskaber, der giver talrige muligheder for naturoplevelser. Et øst-vestgående bakkedrag rejser sig markant på øens nordside med stejle skrænter ned mod Limfjorden. Et godt tip er at følge sti-nettet der starter ved Emmelstenhus på øens nordside, stien er hele 12 km lang. Langs nordvestkystens voldsomt stejle istids-skrænter er der rig mulighed for at studere moleret med mørke striber af vulkansk aske, og for at finde fossiler.

Læs mere: 10 magiske steder i Danmark nr. 2: Anderledes oplevelser

7. Hjarnø

Færge fra fiskerlejet Snaptun

I Horsens fjord ligger Hjarnø, en ret flad, men meget frugtbar ø – og en favorit blandt sejlere pga. de mange ankerpladser, og en utrolig hyggelig atmosfære.
På sydsiden af øen ligger en samling på ti skibssætninger, en af Danmarks største. Bebyggelsen består af et lille færgeleje ved stranden og en smuk gårdrække, der ligger omkring en øst-vest gående vej midt på øen. Hjarnø er velegnet til både endagsture og ferieophold. Der er et rigt plante, dyr og fugleliv, fine badestrande og mulighed for gode vandreture, og kajakroning. Hvis du mangler et sted at trække stikket og gå og tænke lidt, så er Hjarnø lige dig.

8. Læsø

Færge fra Frederikshavn

En favorit blandt danske øer. Læsø er den største ø i Kattegat, og har en helt særegen natur – og så nyder den godt af den høje vendsysselske himmel, og de ekstra soltimer nordjyderne har i forhold til resten af Danmark. Læsø er naturligt nok populært blandt sejlere, men også for tilrejsende kunstnere og forfattere, igen bl.a. pga. det specielle lys. De senere år har de gastronomi-interesserede også virkelig fået øjnene op for Læsø saltet, der sydes her på øen. Øen har masser af smukke hyggekroge og strande, her findes de kendte Læsø huse med tangtage, og her på øen kan du få nogle af Danmarks lækreste jomfruhummere, frisk fra havet. Et spændende sted er også Rønneren strandenge, her græsser øens heste frit hele sommeren, og dyr, himmel og hav skaber et smukt naturbillede.

Find hotel i Danmark

9. Rømø

Til Rømø: via Rømø-dæmningen

Rømø er den sydligste af de danske øer i Vadehavet, og er kendt for sin enorme flade sandstrand, der er helt perfekt til strandsejlads. Rømø rummer lidt det hele, du kan vandre, cykle, ride, svømme, sætte drager op – lige hvad du vil. Rømø har også en kæmpe labyrint man kan lege i, eller man kan nyde øens rige kultur i de mange gallerier og museer der byder på kunst og kunsthåndværk. Eller du kan dykke ned i skibshistorien på Kommandørgården. Spis dig gennem Rømø’s specialiteter: røgede rejer, marsklam, østers og vadehavsstude. Rømø har også færgeforbindelse til den tyske naboø Sylt (tidligere dansk ø, Sild), og her kan du tage på Sæl-safari.

Læs mere: Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

10. Samsø

Fra Jylland: Færge fra Hou

Fra Sjælland: Færge fra Kalundborg

Samsø er på 114 km2, og du finder her en ubeskrivelig smuk og meget afvekslende natur, der byder på mange oplevelser og muligheder for aktiviteter. Landskabet og de korte afstande gør Samsø ideel til cykelferie. Samsø’s natur er i virkeligheden et stykke Danmark i miniature: Kyststrækninger med stejle skrænter, bakkelandskab med dybe dale og smeltevandskløfter, et smukt hedelandskab, og frodige og frugtbare landbrugsområder – tilsat en blinkende fjord med mange øer og holme. Samsø er naturligvis også vært for den kendte Samsø festival.

11. Sejerø

Færge fra Havnsø, ved Kalundborg

Sejerø byder på nogle rigtigt flotte udsigter, og her er spændende natur at udforske og vandre i. I Sejerby kan man opleve en af Danmarks første gotiske kirker, og Sejerø’s smukke natur har også inspireret til Sejerø’s helt egen uoficielle sang, der omhandler det romantiske liv og naturen på øen. Sangen er skrevet af øens forhenværende kropar Ole og Pia Krogh.

Læs mere: 10 kendte danskere – hvor voksede de op?

12. Ærø

3 færgeruter: Svendborg-Ærøskøbing, Faaborg-Søby, Fynshav-Søby

Ærø er ren idyl, og er også kendt som “bryllupsøen”, for hertil kommer turister fra hele verden, mest Europa, og bliver gift på den smukke ø. Ærøskøbings mange smukke huse skaber en perfekt ramme om kærlighed, liv – og musik. Ærø vrimler af kultur (og indfødte og tilflyttede kunstnere indenfor enhver kunstart), her holdes både en kendt jazz festival og en single folk festival hvert år. Ærø er egentlig en moræneø, og er den 12. største ø i Danmark. Ærø er 88 km2 stor, og danner den sydlige grænse i det Sydfynske øhav. Her er bakker, bølgende marker, og smukke små strandhuse. Øen har en meget stolt maritim tradition, og havnebyerne byder på mange maritime oplevelser og historier at udforske.

Find hotel overalt i Danmark

Få mere rejseinspiration og tips:

Danmarks bedste strande

10 smukke og unikke øer i Europa ikke mange kender

Nordens 10 mest magiske steder

Opdateret februar 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste to døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.