Kort

Rejseguide til Lissabon

Introduktion til Lissabon

Portugals hovedstad har længe været et populært rejsemål: Igennem tiden har romerne, maurerne og korsfarerne alle været på gennemrejse, og de har sat hver deres præg på denne solbeskinnede by og vævet deres særegne arkitektur og kulturarv ind i byrummet. Disse folkeslag er selvfølgelig forlængst væk, men de har efterladt en by, som flyder over med karakter og klasse. Hvert område af byen rummer sine egne skatte for den skarpsindige rejsende, fra det labyrintiske netværk af gyder i det mauriske Alfamakvarter til den moderne travlhed i Baixa. I Bairro Alto finder man utallige barer og restauranter som summer af den traditionelle portugisiske musiks, fadoens, sorgfyldte passion. Hver beredt på at blive længe ude – Lissabons beboere er nattedyr.

Andet at gøre i Lissabon

Tilbring dagen med en vandretur i Alfamas krogede gader. Dette er Lissabons ældste bydel, og den spreder sig ned ad bakkeskråningen fra borgen til Tagusflodens bred. Tilbudsjægere bør stå i kø efter det berømte Feira da Ladra (Tyvemarked) hver tirsdag og lørdag i Campo de Santa Clara. Begiv dig til Museu do Chiado for at opleve landets fineste samling af portugisisk kunst fra 1800-tallet og frem, eller bliv klog på Lissabons gamle globetrottere – sømændene og de opdagelsesrejsende - på Museu da Marinha (Søfartsmuseet) i Belém. Mens du alligevel er der, så se det storslåede gotikke Belémtårn an ved Tagusflodens bred – det er på UNESCOs Verdensarvsliste. En af søfartens fineste arvestykker i Lissabon er fadoen – stemningsfulde sange, som blev sunget af sømænd som udtryk for deres adskillelse fra hjemstavnen. Slå et smut forbi den autentiske fado-bar Senhor Vinho i det bohæmeprægede Bairro Alto kvarter – indehaveren er en af byens fremmeste fado-stjerner. Da Lissabon er en bakket by, er den også hjem til et bredt udvalg af kabelbaner og byelevatorer. Den mest imponerende er Santa Justa Elevatoren, som er designet af en elev af den berømte tårnbygger Gustave Eiffel. I den kan man på få øjeblikke suse fra de elegante gader i Baixa til en fantastiske panoramaudsigt over byen.

Mad og drikke i Lissabon

Hvis der er én ret, der får portugisernes mundvand til at løbe mere end nogen anden, er det pastéis de nata. Denne kanelbedryssede og vaniljeduftende crémetærte laves efter en hemmelig opskrift og kan købes som gadesnack i pastelria over hele byen, men langt de bedste findes i Belém nær ved Jerónimosklosteret. Portugals nationalret er bacalhau (saltet torsk). Den findes i talrige afskygninger – hold udkig efter bacalhau á marinheiro, som gemmer stegte kartoffelterninger under torskens sprøde skind. Koffeinjunkier er absolut nødt til at prøve en typisk kop Lissabonkaffe, eller galau. Den er mælket, sød, serveres i glas og er en perfekt eftermiddagsopkvikker. Snup en kop på en café i Bairro Alto – Lissabons travle bar- og restaurantknudepunkt.

Lissabon klima

Takket være golfstrømmens gavnlige virkning er Lissabon velsignet med et af Europas mest behagelige klimaer samt Middelhavets mildeste vintre. Lissabons lange sommer er varm og tør (perioden fra juli til september kan være stegende hed) og nedbør er en sjældenhed uden for vintermånederne (december og januar er de koldeste og vådeste, men de har stadig fint ferievejr).

Hvornår man bør tage til Lissabon

Lissabon er en helårsdestination – der foregår altid et eller andet, og vejret er aldrig ugæstfrit – men det sene forår er ideelt, for da er byen solrig og det er sæsson for sardiner. Desuden er kalenderen på dette tidspunkt fuld af begivenheder som for eksempel Lissabons uafhængige filmfestival og musikbiennalen Rock i Rio.

Flyver til Lissabon

Lissabons Portela Lufthavn er Portugals primære luftfartsknudepunkt, og den forbinder landet med de fleste større europæiske byer samt en håndfuld uden for kontinentet. Lufthavnen ligger kun 4 km fra centrum, så det er ganske billigt at tage en taxi. Alternativt kan man tage en Aerobus til Cais do Sodré stationen hvert tyvende minut.

Billeder af Flickr/rstml

De priser, der vises på denne side, er kun anslåede laveste priser. Fundet de seneste 45 dage.