Kort

Rejseguide til Edinburgh

Introduktion til Edinburgh

Skotlands hovedstad Edinburgh breder sig ud over grønne bakker og langs kysten til fjorden Firth of Forth, der munder ud i Nordsøen. Byen er en af de smukkeste i Storbritannien og tiltrækker tusindvis af besøgene fra ind- og udland året igennem, som kommer for at nyde godt af de mange kulturelle festivaler, den smukke arkitektur, historiske attraktioner, vilde natur, shopping mulighederne og utallige lækre spisesteder.

Andet at gøre i Edinburgh

Edinburghs centrum er består af Old Town og New Town. Slottet troner over Old Town og er et perfekt udgangspunkt for en sightseeing. Fortsæt ad the Royal Mile, hvor man passerer St Giles’ Katedralen, pubber og butikker, inden vejen ender ved det smukke Holyroodhouse Palads, dronningens officielle residens i Skotland, og det nye Skotske Parlament, der med en pris på 430 millioner pund har lagt op til både politisk og æstetisk debat. Bagved breder den store Holyrood Park sig, hvor man kan bestige den uddøde vulkan, Athur’s Seat.

Byen rummer desuden mange anbefalelsesværdige museer, heriblandt National Gallery of Scotland, National Gallery of Modern Art og Mary King’s Close, der sammen med katedralen er på UNESCOs verdensarvsliste. Børnefamilier vil nyde en tur til Our Dynamic Earth, som med den nyeste teknologi tager de besøgende på en tidsrejse. Unge familier vil have glæde af Our Dynamic Earth, som tager besøgende på en rejse igennem jordens fortid, nutid og fremtid i en interaktiv udstilling, som gør brug af den nyeste teknologi. Voksne kan få en fremragende introduktion til historien bag og fremstillingen af Skotlands kendteste drik på Scotch Whisky Experience.

Edinburgh er kendt som ‘festivalbyen’, og der er større begivenheder året rundt. Den mest kendte er The Edinburgh Fringe, der er verdens største kunstfestival, og som tiltrækker skuespillere, dansere, komikere og musikere fra alle afkroge af kloden. Edinburgh er også berømt for nytårsfesten Hogmanay, hvor den lange Princes Street bliver forvandlet til én stor fest, og mere end 4,5 ton fyrværkeri oplyser nattehimlen.

Mad og drikke i Edinburgh

Efter sigende har Edinburgh flere restauranter per indbygger end nogen anden by i Storbritannien, og de spænder lige fra fem Michelin-restauranter til utallige asiatiske spisesteder og traditionelle pubber. Skotterne spiser især meget okse- og lammekød samt indmad i forskellige indpakninger. Mest kendt er nok Haggis, der betragtes som Skotlands nationalret og består af hakket fåre- eller kalveindmad kogt i dyrets egen mavesæk sammen med blandt andet løg, havregryn og bygkorn.

I det historiske havneområde Leith nord for centrum finder man en stor koncentration af spisesteder, to af Edinburghs Michelin-restauranter og pubber, der serverer populære fisk- og skaldyrsretter. Særligt Haggis bør ifølge skotterne skylles ned med et glas whisky. The Scotch Whisky Experience ligger på toppen af The Royal Mile, hvor man kan dykke ned i drikkens historie og prøvesmage mere end 200 slags whisky. Hvis man foretrækker sin whisky i mere autentiske omgivelser, så følg efter de lokale, som gerne holder sig fra de mere turistorienterede steder som Grassmarket og Morningside, der dog er populære steder hos de studerende og til polterabend. Læs mere om de bedste pubber i Edinburgh.

Edinburgh klima

Vejret minder meget om det danske, det blæser dog gerne en del, så en god vindjakke er uundværlig året rundt. Om sommeren kommer temperaturen sjældent over 22 grader, mens det om vinteren er lidt varmere end i Danmark med en gennemsnittemperatur på tre-fire grader. Nedbøren falder jævnt gennem hele året og topper i oktober.

Hvornår man bør tage til Edinburgh

Hvornår det er bedst at besøge Edinburgh afhænger mest af, om man vil opleve byen på en ”hverdag” eller man kommer for en af de mange festivaler. Der er adskillige store begivenheder året igennem som rugby turnering og videnskabsfestival i foråret, men de fleste vælger at besøge Edinburgh i august, hvor især verdens største kunstfestival The Edinburgh Fringe sætter ekstra kulør på byen. Fra midten af december begynder byen at varme op med koncerter og andre arrangementer til den store nytårsfest Hogmanay, hvor Edinburghs hoteller igen er godt fyldt op med besøgende fra ind- og udland. Maj og juni byder som regel på et behageligt vejr og uden helt så mange mennesker.

Festivalerne i august tæller blandt mange andre The Royal Edinburgh Military Tattoo med musikkorps fra hele verden, Edinburgh International Book Festival og Edinburgh Jazz & Blues Festival, mens byens International Film Festival er blevet flyttet til juni.

Flyver til Edinburgh

Edinburgh Lufthavn ligger knapt 15 km vest for centrum. Der kører jævnligt busser og sporvogne mellem lufthavnen og centrum, og man kan også leje bil i lufthavnen til den videre transport. Københavns Lufthavn er den eneste danske lufthavn, der fast ruteforbindelse til Edinburgh Lufthavn med adskillige daglige direkte flyafgange.

Billeder af flickr/craigyc

De priser, der vises på denne side, er kun anslåede laveste priser. Fundet de seneste 45 dage.