nyheder tips Få gode råd af ekspert: Sådan giver du drikkepenge i udlandet

Alle artikler

Få gode råd af ekspert: Sådan giver du drikkepenge i udlandet

Drikkepenge er et følsomt emne - og lidt af en jungle. Hvor meget giver du, hvor, hvordan - og hvad bør du ikke gøre? Vi har spurgt en ekspert - se Skyscanner's tips til hvordan du giver drikkepenge - i hele verden.

Drikkepenge – det er der mange danskere der ikke rigtigt bruger. Det er ikke helt del af den danske kultur. Men i nogle lande lever tjenerne næsten af drikkepengene – andre steder er alt inkluderet i regningen, men der er stor forskel på reglerne fra land til land. Se vores tips til hvordan du gør det – i nogle af de lande danskere holder mest af at besøge.

Vi har spurgt Emyr Thomas, grundlægger af Bon Vivant, et concierge og livsstilsmanagement firma i London. Han deler hér ud af sine idéer og erfaringer med at navigere i dette minefelt, og giver rigtigt gode råd.

Find billige flybilletter til hele verden

4 ting du bør overveje når du giver drikkepenge

1.
Husk at drikkepenge er en gestus: du siger at servicen er værdsat. Hvis service og hjælpsomhed var imponerende, så bør det anerkendes og belønnes.

2.
Hvis du er en regelmæssig gæst, så giv gavmildt. Dette resulterer på lang sigt i adskillige fordele. Du er nemlig sikker på en konstant god service og ekstra goder.

3.
Ikke at give drikkepenge er nemt nok. Problemet opstår når du gerne vil: hvor meget bør du give? Drikkepenge er tæt knyttet til sociale normer og praksis, og kan derfor variere meget mellem kulturer. Et forkert beløb kan virke fantastisk uhøfligt, eller måske endda være en fornærmelse mod nogens livsværk.

4.
Er du i et land hvor drikkepenge er en ekstra ting oveni ​​en “normal” indkomst, snarere end en væsentlig del af lønnen, så kan du godt gå uden at efterlade et beløb, hvis du ikke rigtigt er tilfreds. Men er drikkepengene faktisk lønnen, er det noget andet.

Nedenfor følger en liste over specifikke lande og deres regler.

Video: To gæster efterlader i hemmelighed drikkepenge – med glade tjenere som resultat:


Drikkepenge guide inddelt efter land:

1. Drikkepenge i Tyskland

I Tyskland er service ikke baseret på drikkepenge. Det ses som en yderligere belønning af god service, men det er ikke et krav. Normalt er drikkepenge på et hotel eller i en restaurant inkluderet i regningen. For ekstra god service kan du give fra 5 til 10 procent, ligesom i Danmark.

Mere Tyskland:

Gratis i Berlin: De 10 bedste tips

De 10 mest trendy hoteller i Tyskland

2. Drikkepenge i Frankrig

Pariserne vil fortælle dig, at der ikke er en enkelt standard for at give drikkepenge i Paris. Franskmænd vil mene at du skal give drikkepenge hvis tjenesten var fremragende. Service er normalt «compris«, inkluderet, i restauranter, men rigtig god service og betjening kan blive værdsat med yderligere 5 procent, givet i ekstra kontanter.

Drikkepenge er normalt ikke påkrævet til taxachauffører. Det er mere noget, der gør det nemmere at komme frem. Hos frisøren forventes et standard beløb på € 5, en klipning koster cirka mellem € 20 eller € 80.

Mht. hotelmedarbejdere – så er det op til dig. Et par euro hér betragtes som tilstrækkeligt.
På barer i Paris er det ikke almindeligt at give drikkepenge, medmindre du spilder udover det hele, eller gør dig pinligt bemærket.

Mere Frankrig:

10 insider-hemmeligheder i Paris, shhh

Sydfrankrig: 5 underskønne road trips langs det glitrende hav

3. Drikkepenge i Storbritannien

I restauranter, især i high-end restauranter, er 12,5 procent som regel allerede inkluderet i den samlede regning. Et tip mellem 10 og 15 procent er forventet.

I barer er det op til dig at beslutte om du vil give en mønt. Selvom drikkepenge ikke som sådan forventes i en pub, så tager cocktailbarer normalt 12,5 procent for servering ved bordet. Hos frisøren er alt mellem 5 og 10 procent i kontanter acceptabelt.

I London’s taxier bør du lægge 10 procent oveni regningsbeløbet. Til hotelpersonalet er et par britiske pund acceptabelt.

Mere Storbritannien:

Storbyferie: Londons bedste street food er fundet!

4. Drikkepenge i Italien

I modsætning til mange andre europæiske lande ses drikkepenge ikke i Italien som noget normalt, men det er altid værdsat. På restauranterne er der typisk en smule til driften med i regningen, og ekstra for en kurv brød. Disse to ting udgør faktisk allerede drikkepenge. Men hvis du er ekstra glad og fornøjet over betjeningen, og det var virkelig lækker mad, så vil et beløb på mellem 5 og 10 procent af regningen blive varmt modtaget.
Det er ikke obligatorisk at give taxachaufføren noget ekstra, men oprunding af beløb ses som en høflig ting at gøre. For hotelmedarbejdere, vil det være fint med et par euro til stuepiger og piccoloer.

Mere Italien:

Det ukendte Italien: 5 italienske byer du sikkert ikke kender – endnu

Venedig på budget – de 8 fineste sparetips

5. Drikkepenge i Tyrkiet

Drikkepenge er ikke fast del af Tyrkiets kultur, men er værdsat. I restauranter og barer bør du give cirka 5 til 10 procent oveni til tjenere og servitricer. Taxachauffører behøver ikke drikkepenge, men det er almindeligt accepteret, at du runder beløbet op til nærmeste hele tal.

Hos frisører anbefales en 10 procent erkendtlighed. Dette hjælper med til at du får bedre service, og flottere hår!

6. Drikkepenge i Portugal

Portugal er anderledes: I Portugal er drikkepenge i en restaurant et direkte supplement til ​​tjenerens løn. Derfor forventes 10 procent oveni regningen, og det vil blive modtaget med megen påskønnelse. En dyrere restaurant forventer sandsynligvis 15 procent oven i den endelige regning.

Taxachauffører forventer 10 procent oveni ​​den gældende sats. Og på hoteller er et par euro for piccoloer og tjenestepiger meget almindeligt. Glem ikke at give receptionisten lidt, hvis du får hjælp og rådgivning her.

Mere Portugal:

De 7 bedste ting i eventyrlige Lissabon

7. Drikkepenge i Spanien

Drikkepenge, kaldet propina, er ikke standard i Spanien. Det forventes ikke nødvendigvis, men varierer alt efter stedet. Hvis du er i en fin restaurant, forventes der drikkepenge. På andre restauranter er beløbet undertiden inkluderet i priserne, men det betyder ikke, at tjenerne reelt får noget af dét. Det er derfor en god idé at give direkte til den du gerne vil belønne – 5- 10% i kontanter.

Når du ser på menuen, skal du holde øje med om 7% moms (IVA) er inkluderet. Ellers skal du lægge det oveni regningen.

Er du regelmæssigt på tapas bar eller har et stamsted hvor du drikker din café con leche, så forventes ingen drikkepenge, men det er rart hvis du efterlader et par euro i kontanter, hvis du kan lide stedet og menneskene der. Ekstra penge til taxachauffører er ikke obligatorisk, men mellem 5 og 10 procent betragtes som god stil. Det samme gælder for frisører, især hvis du besøger en salon ofte. På hoteller er et par euro til de ansatte mere end acceptabelt.

Mere Spanien:

8 bedste ting i andalusiske Sevilla

En guide til de 7 vidunderlige Kanariske øer

8. Drikkepenge i USA

Her er det HELT anderledes! I USA, i servicesektoren, tæller drikkepenge faktisk mere end normal løn. Derfor er drikkepenge her af stor betydning. “Drikkepenge” er et stort problem i USA i almindelighed, for her modtager næsten alle drikkepenge: personlige trænere, personalet på renseriet – ja nogle steder, selv lærerne! På restauranter forventes mellem 15 og 20 procent oveni regningen, en højere procentdel end mange andre steder. Men de drikkepenge går næsten direkte til medarbejderne – som faktisk er dybt afhængige af dem.

Omkring 15 procent er normalt på barer og pubs, med mindst $ 1 USD per transaktion. Efterlad en dollarseddel i kontanter. Hvis du giver 20 procent er det helt korrekt.

Bemærk: Nogle gange er drikkepenge allerede på regningen under påskriften “Tip”. Så nogle gange er det allerede indregnet i den samlede regning, og du behøver ikke at betale ekstra.

Hvis du tager en taxa i New York, så sørg for, at du tilføjer mellem 10 og 15 procent til den endelige regning. Du skal dog ikke være bange for at advare føreren om at hvis han ikke finder nærmeste rute, så betaler du ikke for hans evt. fejl vedrørende ruten.

Hvis du går til frisøren, vil du måske springe tørrehjælmen over. Denne service koster næsten overalt fra 15 til 20 procent ekstra. Til hotelmedarbejdere er et par dollars for at bære tasker og rengøre værelse nok.

Mere USA:

De 10 bedste alternative ting i Las Vegas

De 10 bedste drømmestrande i USA

San Francisco: 21 insidertips fra de lokale, fra drags til ulovlig kunst

9. Drikkepenge i Hong Kong

Drikkepenge er ikke direkte en del af Hongkongs kultur, undtagen i hotellerne. Her forventes et beløb af dig – det er reelt obligatorisk. HK $ 10 til HK $ 20 gælder for piccoloer og stuepiger, og glem ikke at belønne receptionisten, hvis du har brug for hans eller hendes hjælp.

I restauranter og barer er 10 procent normalt automatisk føjet til regningen, men du har måske brug for yderligere 5 til 10 procent i kontanter til personalet selv.

Frisører forventer mellem 5 og 10 procent oveni regningen. Og selvom taxachauffører ikke forventer det, er det stadig godt at du bare runder op det til overskydende hele beløb, med et par dollars, eller i det mindste giver en ekstra dollar i kontanter.

Japan siger nej, men Thailand siger ja

Der er lande, hvor drikkepenge er helt uhørt. I Japan vil en ekstra ekstra yen opfattes som en fornærmelse. Dette gælder for flere lande i Fjernøsten som Vietnam og Singapore. I Thailand derimod har man vænnet sig til turister der giver drikkepenge, og det forventes nu at du giver cirka 10 procent.

Flere spørgsmål? Lav research på det land du er interesseret i, eller spørg rejseleder eller bureau – og hvis alt andet glipper, så hold øje med hvad andre gør, og følg din egen mavefornemmelse.

Bon Vivant

Bon Vivant er en concierge og livsstil management service i London, der tilbyder skræddersyet personlig service.

Bon Vivant er specialist i at organisere særlige ture og udflugter, anbefale restauranter og booke dem for dig. De hjælper med at du kan komme ind i private medlemsklubber, skaffer dig en plads på gæstelisten på eksklusive natklubber, og giver rådgivning om en række personlige tjenester.

Medlemmerne har adgang til eksklusive behandlinger og yderligere fordele, herunder gratis opgraderinger og ekstra’s på mange tophoteller i hele verden, du kan få gratis drikkevarer i top restauranter, rabatter og adgang til eksklusive VIP billetter til udsolgte arrangementer. Mere information om Bon Vivant på deres hjemmeside lige her: Bon Vivant. Og på facebook.

Find billige flybilletter til hele verden

Opdateret januar 2019. Priser er indhentet indenfor de seneste 15 døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

_Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje._

Kort