nyheder inspiration Prag guide: 7 bedste oplevelser i den tjekkiske eventyrby

Alle artikler

Prag guide: 7 bedste oplevelser i den tjekkiske eventyrby

Absint, Kafka, eventyrlige slotte, et verdensberømt ur, en smuk flod, gigantiske statuer af Stalin og vanvittig ny kunst af Cerny - Prag har det hele. Og takket være sine cool natklubber og barer, og billige (og gode) øl, er Prag også en god by at feste i.

Download vores app

Men Prag er først og fremmest en middelalder by med eventyrlige slotte og smalle gader, der har overlevet adskillige krige på mirakuløs vis. Vi guider dig her til de bedste ting i denne magiske by.

Find flybillet til Prag

Find hotel i Prag

1. Drik absint på Café Slavia

Absint blev opfundet i Schweiz, og blev synonym med fritænkere som parisiske kunstnere under La Belle Epoque (tænk Moulin Rouge). Men det blev også uhyre populært blandt bohemer og systemkritikere i Prag, og Café Slavia blev deres foretrukne sted at mødes. Denne blanding af tænkere inkluderede bl.a. forfatter Franz Kafka og filosof Vaclav Havel (sidstnævnte blev den første demokratisk valgte tjekkoslovakiske præsident). Caféen har en fantastisk beliggenhed lige overfor National Teateret, og et dejligt art deco interiør: Hvis du kan få en vinduesplads, er det her det perfekte sted at bruge en eftermiddag, indånde den tjekkiske sjæl, og nyde en drink. Og nu vi taler om drikkevarer, så vil du måske her på Slavia blive inspireret af Viktor Oliva’s vidunderligt makabre maleri Absintdrikkeren, der hænger her, og prøve et glas absint? Hvis du kan lide det, så tag til Absintherie, der sælger 60 forskellige varianter af absint, og som også har et museum dedikeret til denne sagnomspundne grønne væske.

Viktor Oliva: Absintdrikkeren

2. Besøg Det Kommunistiske Museum

Dette excentriske kommunistiske museum, lige ved Havels plads, byder på noget mange museer mangler: humor. I gavebutikken kan du finde postkort med klassiske billeder af kommunistiske arbejdere under sloganet: "Nogle gange var der ingen toiletpapir i butikkerne. Heldigvis var der heller ikke meget mad" Men på trods af en til tider munter tone, så fortæller dette museum en grum og gribende fortælling om undertrykkelse og trængsler, om informanter der var overalt, og om det hemmelige politi der var frygtet af befolkningen, indtil den tjekkiske kommunisme faldt i en bemærkelsesværdigt ublodig revolution i 1989 – i stærk kontrast til den brutale sovjetiske besættelse i 1968, der knuste opstanden Foråret i Prag. En af ​​de mest interessante dele af udstillingen er en kæmpe statue af Stalin, der blev rejst i Letna Park i 1955, to år efter diktatorens død. På det tidspunkt var det tjekkiske folks holdning til Stalin på frysepunktet, og den 15 meter høje statue blev hurtigt pinlig for den tjekkoslovakiske regering. Så i 1962, bare syv år efter at den blev rejst, sprængtes statuen bort herfra med 800 kg dynamit. I dag findes her en kæmpe metronom – en påmindelse om de mange kampe i Prags fortid, og hele tidens gang.

3. Se det smukke og verdensberømte astronomiske ur

Turister strømmer til for at se dette fantastiske ur, der blev bygget i 1410, og er det ældste, fungerende astronomiske ur i verden. Det viser ikke kun klokkeslæt, men også placeringen af ​​solen og månen, hvilken dag i året det er, og det aktuelle stjernetegn. Når klokken slår, drager mekaniske marionetter af de 12 apostle forbi dine øjne, men det mest interessante er de fire repræsentanter for de ting der bekymrede indbyggerne i middelalderens Prag mest: Forfængelighed, Grådighed, Død og Invasion (legemliggjort af en tyrker). Du kan også klatre op i klokketårnet, og få en fantastiske udsigt ud over Prags gamle bydel, som ligner noget, der er klippet lige ud af en eventyrbog.

4. Gå over Karlsbroen

Det er ofte fulde af mennesker på denne populære bro, som oven i købet er en favorit for gadesælgere og entertainere, og det kan gøre det til en mindre kamp at komme over til den anden side. Men trods folkemængderne er det værd at tage til denne unikke bro, hvis historie strækker sig helt tilbage til 1390 – ikke mindst for at beundre de smukke gotiske tårne, ​​og den fine parade af statuer af helgener. Den mest berømte er statuen af ​​Skt. Johannes af Nepomuk, som står midt i den nordlige side af broen – den er let at få øje på takket være de fem stjerner rundt om hovedet.

5. Udforsk den enorme Prags Borg

Når du går op ad bakken fra Karlsbroen, dominerer det imponerende Prag Slot udsigten foran dig. Det er 570 meter langt, og er den største bevarede gamle borg i verden. I årenes løb har forskellige monarker bygget til borgen, og i dag udgør den en hel buffet af næsten alle arkitektoniske stilarter fra de sidste 1000 år. Når du går gennem borgens porte er St. Vitus Katedral (Vituskirken) den første bygning du møder, og den er et godt eksempel på sammensmeltningen af forskellige stilarter i én bygning: Byggeriet begyndte i 1344, men arbejdet stoppede i 1400-tallet på grund af krig og mangel på materialer, og begyndte igen, indtil 1800-tallet. Katedralen blev faktisk først afsluttet i 1929, dvs. omkring 600 år efter at byggeriet begyndte. Mens du går rundt her, kan du spekulere på, hvilke dele blev bygget på hvilket tidspunkt (nogle dele blev tilføjet så sent som 1953). Og glem ikke at beundre de vidunderlige mangefarvede glasmalerier i jugendstil. I Prags Borg er der masser af attraktioner, der kan holde dig beskæftiget i en hel dag eller to – tag et kig på slottets hjemmeside og få en komplet liste, og priser. Et højdepunkt er Den Gyldne Gade, en malerisk gade, hvor Franz Kafka lejede et hus i to år. Og nu vi taler om Kafka …

6. Gå på jagt efter Kafka – og Cerny

Forfatteren af ​​litterære mesterværker som Metamorforsis, Processen og Slottet, blev født i 1883 nær det gamle rådhusplads, og hans fødested på Náměstí Franze Kafky er markeret med en mindeplade. Han flyttede meget rundt i løbet af sit relativt korte liv, og at gå i fodsporene på hans forskellige hjem og arbejdspladser, er en fantastisk måde at se byen på (du passerer berømte vartegn som Den Gyldne Gade, Havels plads og den jødiske kirkegård). Her findes adskillige meget dedikerede Kafka guidede ture, men du kan også prøve at finde vej på egen hånd (denne litterære liste over vartegn er et godt sted at starte).

Franz Kafka Museum, som åbnede i 2005, er et beundringsværdigt forsøg på at fange ånden i forfatterens værker. Der er en permanent udstilling kaldet "The City of K", som indeholder foruroligende fremstillinger af hans arbejde, herunder spejle, labyrinter, mørke tegninger og endda en torturmaskine. Og lige uden for indgangen står en statue af den uforglemmelige Prag-kunstner David Cerny, den viser to mænd der tisser på et kort over Tjekkiet. Hvis du ønsker at se flere af Cernys kritikerroste værker (som omfatter uberegnelige, tyngdekraft-trodsende børn, et foster i et nedløbsrør og Saddam Hussein i formaldehyd), så klik her og få en guide over hvor man kan finde dem.

7. Tag på dagstur til den sagalignende by Cesky Krumlov

Prag beskrives ofte som en eventyrby, men Cesky Krumlov, der ligger omkring tre times kørsel væk, vil bringe begrebet fabelagtig magisk eventyrby op på et endnu mere eventyrligt niveau. Byen blev bl.a. brugt som film location for filmen Pinocchio i 1996 (og er også stedet for de lidt mindre eventyrlige, men derimod gruopvækkende Hostel film). Klynger af farverige huse ligger draperet omkring et kæmpe slot med et rosafarvet tårn, og gør denne by til både Disneyland og autentisk tjekkisk idyl. Slottet er bestemt værd at se nærmere på, ikke mindst pga. sin blanding af arkitektoniske stilarter. Men det vigtigste trækplaster i Cesky Krumlov er de smalle gader, der er perfekte til spontane og dejligt planløse spadsereture. Prøv at undgå at besøge Cesky Krumlov i august, da det er den måned, der tiltrækker de fleste turister. Men fx juni er et glimrende tidspunkt for et besøg, og det er endda i denne måned, at den populære Rose Festival foregår. Under festivalen klæder beboerne sig på i middelalderkostumer, og afholder turneringer og dueller, og sælger smukt kunsthåndværk. Altsammen helt perfekt til disse stemningsfulde omgivelser.

Find flybillet til Prag

Find hotel i Prag

Få mere rejseinspiration:

De 10 bedste ting i Budapest

Gratis i Berlin: De 10 bedste tips

7 ukendte men utroligt smukke byer i Europa

*Opdateret juni 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste 15 døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.