nyheder inspiration Fantastiske Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm: Natur, strande og oplevelser

Alle artikler

Fantastiske Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm: Natur, strande og oplevelser

Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm byder på et enormt udbud af enestående natur, oplevelser, kultur og strande. Skyscanner har her samlet nogle bud på noget af det bedste der bydes på, men der er langt fra plads til alt. Har du tips til gode ting på Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm? Så del endelig i kommentarerne nedenfor!

1. Roskilde: Fjord, Domkirke og Ragnarock

Roskilde er en by der byder på fantastisk natur, en fascinerende domkirke (også selvom du slet ikke er til kirker), Roskilde festival og Ragnarock. Domkirkens mange spændende sidekapeller, med Danmarks kongegrave, er imponerende i sin pomp og pragt. Du kan også se en model af Dronning Margrethe II´s gravmæle, skabt af kunstneren Bjørn Nørgaard. Domkirken ligger lige ved den smukke Roskilde Fjord, der har usædvanlig smuk natur, grønne græsmarker, små bugte, søde små strande – og du kan tage på bådture her. Du kan også besøge Vikingeskibsmuseet. Roskilde Festival behøver ingen nærmere intro, men der er kommet mere rock til Roskilde, i form af et nyt "museum": Ragnarock – Museet for Pop, rock og ungdomskultur.

roskilde fjord

Roskilde Fjord. Foto: visitroskilde.dk

Roskilde Domkirke’s er imponerende med kongegrave og krypter

Ragnarock – Museet for Pop, rock og ungdomskultur

2. Almindingen: Bisonokser på Bornholm

Midt på Bornholm ligger den grønne kæmpeoase Almindingen, der med sine 3.800 hektar er Danmarks fjerdestørste skov. Tag på vandretur gennem sprækkedale, lige fra de mindre og intime, til øens største sprækkedal Ekkodalen, hvor klipperne tårner sig mange meter lodret op i luften. Den fugleinteresserede kan se fuglelivet fra udkigstårne i skovens to største moser – og så kan du faktisk møde bison okser her i Almindingen – naturstyrelsen står bag et nyt projekt, der skal sikre en bison bestand.

Vildtlevende bisonokse, Almindingen, Bornholm

Bisonokser på Bornholm?! Ja – det er rigtigt nok. Se evt. mere her

Skovsø, Almindingen

3. Louisiana, Humlebæk, Nordsjælland

Louisiana er et overflødighedshorn af moderne kunst, fra Picasso til Asger Jorn, og med Giacometti skulpturer i parken er skønheden allerede sikret. Med verdensberømte særudstillinger med kunstnere i verdensklasse, og adskillige prestigefyldte artist talks, er Louisiana selv også i verdensklasse. Louisianas beliggenhed, med den smukke have lige ved det blå Øresund, er yderligere et plus.

Poul Gernes’ Pyramid ved Louisiana

Louisiana

Uhm, frokost i Louisianas café have, med kig til Øresund

4. Møns Klint, Møn

Møns Klint er mere end 100 meter høj, og selvom det er dejligt at gå her og skue udover vandet, så hav respekt for evt. advarselsskilte! Den hvide kridtklint er gnistrende smuk, og du kan komme ned til vandet via nedgangstrapper.

Møns Klint er mere end 100 meter høj…

Smukt og farligt

5. Lystfiskeri på hele Sjælland – få tips fra fiskeguides

Hele vejen rundt om Sjælland er der fantastiske fiskemuligheder, og flere og flere begynder faktisk at fiske – bl.a. fordi det giver en næsten zen-agtig sindstilstand, der er dybt afstressende. Få gode tips fra eksperter om steder og fisketyper (brakvandsfiskeri, spin- eller fluefiskeri?): På fiskesitet Fishing Zealand finder du råd fra nogle af de allerbedste fiskeguides, bl.a. Gordon P. Henriksen, som du måske kender fra DR2 eller National Geographic Channel.

fiskeguide

Gordon P. Henriksen, fiskeekspert, bl.a. kendt fra DR2. Foto: fishingzealand.dk

6. ARKEN, Ishøj ved København

Det moderne kunstmuseum ARKEN byder på en perlerække af den mere progressive linje indenfor moderne kunst – og selve ARKEN ligger på en "museums-ø", med tre vejbroer, to gangbroer, laguner, skov og klitter. Der er en dejlig udsigt mod stranden fra ARKENs café. Du kommer hertil med S-tog, bus eller bil.

ARKEN ligger på sin egen museums-ø

ARKEN

7. Naturpark Åmosen / Tissø, Vestsjælland: Vikinger og fugleskjul

Naturpark Åmosen er et storslået naturområde i Vestsjælland, der byder på masser af oplevelser. Fuglekiggeri er blevet meget populært blandt mange danskere de senere år, og her ved Fugledegaard ved Åmosen, er der skabt et perfekt fugleskjul, med kikkerter du kan låne. Ved den nærtliggende sø Tissø afholdes et enormt årligt vikingemarked.

Naturpark Åmosen

Fugleskjul-foto

Fugleskjul ved Tissø og Fugledegaard. Foto: visitvestsjælland.dk

8. Hornbæk, Tisvilde, Dronningmølle, Gilleleje – den danske riviera

Strandene på den såkaldte "danske riviera" ligger som perler på en snor, fra Gilleleje, over Hornbæk, Dronningmølle til Tisvilde – med små strande imellem dem. Ved Dronningmølle kan du optimere strandturen med en tur til det helt specielle område "Rusland", og opleve dramatisk skulpturkunst, samt få en fantastisk udsigt ud over landskabet. "Rusland" er nemlig hjemsted for Rudolph Tegner Museum og Skulpturpark, der ligger i dette smukke lyngområde.

Hornbæk strand

"Rusland", Rudolph Tegners museum og skulpturpark, Dronningmølle

9. Dyrehaven og Bakken, Klampenborg, Nordsjælland

En tur i dyrehaven er en storslået oplevelse, du går mellem de enorme egetræer, med kig til kronvildt, Eremitage slottet og Øresund. Området er så stort at du altid kan finde en rolig rute. Gå ikke for tæt på vildtet, dog. Hvis du efter din rolige tur vil have lidt sjov og ballade, så tag på traditionsrige Bakken, og nyd en tur i rutchebanen, eller en glad aften.

Kronvildt, Dyrehaven

Eremitageslottet, Dyrehaven

10. Camp Adventure, Haslev, Sjælland

Camp Adventure er Danmarks største klatrepark, med 7 forskellige trætopbaner og over 110 forskellige forhindringer – og efter sigende Nordens længste svævebane. Her er faktisk 39 svævebaner på op til 1/2 km, så sus i maven er garanteret. Alle trætopbanerne er designet og bygget af franske Amazone Adventure, som er de absolut dygtigste og mest erfarne på området. Alle konstruktioner er sikkerhedsgodkendt, og her er baner for alle niveauer, både til børn og voksne.

campadventure

Weeeee! Nordens længste svævebane finder du i Haslev. Foto: adventurecamp.dk

11. Frederiksborg Slotshave, Hillerød

Romantisk engelsk havestil møder stringent og symmetrisk barokhave i Frederiksborg Slotshave. Oplev et kongeligt haveanlæg uden sidestykke, anlagt af Frederik den 4, her kan du drømme dig til at have pudderparyk og ballonskørt. Samtidigt er Frederiksborg Slot hjem for Det nationalhistoriske museum, der rummer en spændende samling kunst, og altid spændende særudstillinger.

Frederiksborg slot og have

13. Dueodde strand, Bornholm

Billedet siger vist det hele: Pak strandtasken og book en billet til Bornholm! Sandet på Dueodde er blandt det hvideste og blødeste du nogensinde vil opleve, og vandet blinker klart og blåt.

Dueodde: En strand for livsnydere

14. Gudhjem

Bornholm har mange solskinstimer, og Gudhjem ligner også en by der er særligt kysset af solen, med sine orange og safrangule huse. Her er silderøgerier, gallerier og bornholmsk hygge – og ja, man må gerne tage en Svaneke pilsner til sin Gudhjems sild. Hele Bornholm byder på fantastiske kvalitets delikatesser.

Gudhjems solkyssede huse ved det blå hav

Bornholmsk mix: Sild i Gudhjem med havudsigt og med Svaneke pilsner

15. Krogerups Avlsgaard: Aarstidernes gårdbutik, Humlebæk

Kender du til grøntsagskasserne du kan bestille til levering fra Aarstiderne? Om du gør eller ej, så er et besøg her på Krogerup Avlsgaard i Humlebæk en dejlig oplevelse. Du kan få en snak om kvalitetsmad, her er café, du kan købe lækkerier i gårdbutikken, som fx frugt, grønt, brød, mejeriprodukter, vin, øl og kolonialvarer. Alt sammen nøje udvalgt hos kvalitetsbevidste økologiske producenter og avlere. Butikken ligger i naturskønne omgivelser med økologisk og biodynamisk landbrug, skov og strand lige uden for døren. Her holdes også markeder. Gården har også sit eget bryggeri, KØLSTER MALT & ØL, der er drevet af brygmester Per Kølster.

Aarstidernes gårdbutik, Krogerup Avlsgaard

Uhmmm…smuk Crumble Cake i Krogerup Avlsgårds hyggelige café

16. Kronborg og Danmarks Teknisk Museum, Helsingør, Nordsjælland

Helsingørs Kronborg er et sandt flagskib blandt danske historiske sights, og udover det enorme slot, er det også dejligt at gå en tur på volden rundt om. Her opføres naturligvis de kendte Shakespeare forestillinger hver sommer, Hamlet live, for Kronborg var jo hjemsted for Shakespeares danske prins, Hamlet. I Helsingør finder du også Danmarks Tekniske Museum, der er et skægt sted at udforske (langt skæggere end navnet antyder): Her finder du bl.a. gamle flyvemaskiner og tekniske dingenoter af enhver slags.

Kronborg

Danmarks Tekniske Museum

17. Esrum Kloster og Møllegaard, Sjælland: Klosterhistorie og helbredende have

Esrum Kloster ligger smukt side om side med idylliske Møllegaarden, hvor der er en hyggelig café. Esrum Kloster er særlig kendt for sin smukke helbredende have, hvor man dyrkede helende lægeplanter og krydderurter – og gør det den dag idag! Esrum Kloster blev grundlagt af Cistercienserordenen i 1151 og fik stor betydning som cisterciensernes åndelige centrum i Danmark. Nu er her årligt riddermarked omkring Skt. Hans med middelaldermarked, gøgl, munke og nonner, boder, musikanter og masser af middelalderstemning. Andre faste begivenheder er julemarked. I Esrum Klosters butik kan du købe delikatesser som special øl, honning og krydderurte salt.

Esrum kloster og Møllegaard

Esrum kloster øl, brygget med krydderurter fra klosterhaven

18. Med postbåd på Nakskov Fjord, Lolland

Der findes også andre muligheder for at sejle på den smukke Nakskov Fjord, men denne er lidt speciel: Du kan nemlig få lov til at sejle med den lille fine postbåd Vesta, eller båden Gaia. Postbåden sejler ud til øerne i Nakskov fjord med post og varer til øboerne. Turen er aldrig helt den samme, men kommer altid ud til Albuen, hvor der er ca. en times pause. Her kan du holde picnic eller tage en dukkert, eller bare nyde at du er på dette dejlige og stille sted. Du kan få din cykel med på turen for 50 kr, og evt. stå af på ruten, og cykle tilbage gennem det smukke landskab. Se her hvordan du kommer med postbåden.

Stille morgen ved Nakskov fjord

Den lille postbåd Vesta tager dig med ud

19. Marielyst strand, Falster

Marielyst strand omtales ofte som en af Danmarks bedste strande, og kyststrækningen her tiltrækker mange badegæster. Men det er alligevel muligt at finde et roligt sted. Her er dejlige sandstrande, men på dele af kyststrækningen står gamle løvtræer så tæt på vandet, at de næsten sopper. Et smukt syn.

Marielyst strand: Velegnet til champagne

Aftenlys ved Marielyst strand

20. Naturpark Maribosøerne, Lolland – også med app

Midt på Lolland ligger Naturpark Maribosøerne som er et enestående fredet naturområde. Maribosøerne er en fællesbetegnelse for søerne: Søndersø, Røgbølle Sø, Hejrede Sø, Nørresø og det omkringliggende område, og alle søerne ligger i et storslået herregårdslandskab, omkranset af marker, eng-, mose- og skovarealer. Havørnen genindvandrede til Danmark ved Maribosøerne som ynglefugl i 1995 efter at have været væk i 100 år, og den kan nu ses i området hele året rundt, mens fiskeørnene kun er der mellem april og september. Hvis du vil udforske området, så brug evt. smartphone app’en ”Det Naturlige Lolland”. Du bliver guidet rundt med GPS, og får billeder, historier og information undervejs – hent app’en i App Store / Google Play.

maribosøerne

De smukke Maribo søer

21. Lolland-Falsters små gallerier og kunsthåndværksbutikker

Lolland og Falster’s smukke natur tiltrækker mange med interesse for kunst, og du finder en del fine gallerier og kunsthåndværkssteder her. Besøg fx Galleri Arleth og se på eksperimenterende smykkekunst, der er altid en udstilling af ejernes egen smykkekunst, men også udstillinger af andres arbejde. Galleri Heike Arndt DK har udstillingsrum i både Kettinge og Berlin (Friedrichshain), og viser en række internationale kunstneres værker med skiftende udstilinger. Galleri Schlegel ligger i naturskønne omgivelser, og her finder du unikt, håndlavet keramik, træskåle, pileflet, eksperimenterende akvarel- og akrylmalerier. Her afholdes også små koncerter og foredrag.

gallerischlegel

Galleri Schlegel

galleriarleth

Smykkekunst, Galleri Arleth

22. Fuglsang Kunstmuseum, Toreby, Lolland

Fuglsang museums prisbelønnede museumsbygning er tegnet af Tony Fretton, og ligger naturskønt på det østligste Lolland. Her kan du se værker af nogle af de bedste danske kunstnere, fra Jens Juel, P.C. Skovgaard, Kristian Zahrtmann, Skagensmalerne, Fynboerne, Vilhelm Lundstrøm, Jais Nielsen, Olaf Rude til Cobra-malerne. Her vises også årligt 2-3 særudstillinger.

![fuglsang](http://content.skyscnr.com/3c0eca151af4803754ae80d228464f9e/karrusel1-1-.jpg "fuglsang)

Fuglsang kunstmuseum. Foto: Leif Tuxen

Fantastisk udsigt fra museet

23. Knuthenborg Safaripark, Lolland-Falster

Se vilde dyr uden tremmer – du kører simpelthen gennem dyrenes habitat her i Knuthenborg Safaripark, og kan se dyrene i fri natur. Men stig ikke ud af bilen, og hold vinduerne lukkede. Så selvom vi på fotoet lidt lover dig girafkys, må du nok undvære.

foto giraf

Har du tid til et lille girafkys? Foto: Knuthenborg Safaripark

24. København

København har nok af ting at byde på, og du kender nok til de fleste, om du så har besøgt dem eller ej. Must-see’s i København er bl.a. Bjørn Nørgaards berømte gobeliner på Christiansborg, at besøge Amalienborg, tage i Tivoli, shoppe løs, måske en tur i Det Kongelige Teater, eller en øl i Nyhavn – eller dyk ned i nogle af byens mange, mange events. Hvis du vil opleve Københavns vibe som de indfødte, så læs vores alternative guide til København – med masser af insidertips lige her:

Se mere: Alternativ guide til København – få de bedste insidertips

Riddersalen, Christiansborg – utrolig smuk, med Bjørn Nørgaards gobeliner

Godmorgen København: Bare nippe og nyde, efterfulgt af at nyde og nippe…

Find fly til København

Få mere inspiration til at rejse i Danmark:

Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

Fantastiske Fyn, Ø-havet og Langeland: De bedste byer, natur og oplevelser

Danmarks bedste strande

*Offentliggjort maj 2016. Priserne er korrekte på dagen for offentliggørelsen af denne artikel. Priser kan være afhængige af tidsmæssige ændringer, herunder begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.