nyheder inspiration Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

Alle artikler

Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

Jylland er fantastisk: Havets brusen, strandenes sand, de store skove, de høje bakker, de smukke søer - og det livlige byliv, mad, kunst og musik. Tag med på tur gennem fantastiske Jylland her: Vi har kun plads til et udpluk af herlighederne - har du tips og gode råd til Jylland, så del dem nedenfor i kommentarerne - til glæde for os, og for andre Skyscanner læsere!

NORD

1. Skagen

Skagen er bare ikke til at komme udenom: Perlen på toppen af Danmark har beviseligt flere solskinsdage end det meste af landet, her er utrolige strande, her er den unikke Grenen, verdensklassekunst af P.S. Krøyer og Michael Ancher m.fl., på Skagen Museum, Drachmannns Have, lækre restauranter, og om sommeren et meget livligt natteliv. Du er også tæt på Råbjerg Mile og Den tilsandede kirke. Apropos kirker, så gå ikke glip af den lyse og meget smukke Skagen kirke. Andre skønne vestlige strande tæt på tæller Tannishus, Tversted og Skiveren. Hvis bølgerne ved Skagen bliver for voldsomme, så tag med Skagensbanen mod Frederikshavn på østsiden, og stå af ved stoppet Bunken – her finder du roligere, østvendte vande. Eller tag til nærtliggende Bratten, hvor dynelignende bløde sandklitter byder dig velkommen. Tager du til Frederikshavn – kun 30 minutter – så tag op i Cloostårnet, hérfra har du en unik udsigt udover hele egnen.

Find hotel i Skagen

skagen

Det Grå Fyr, Skagen

skagen-grenen

Grenen

2. Ørne Reservatet, Ørnenes Nationalpark

Ikke langt fra Skagen ligger det usædvanlige ørnereservat i Tuen. Her kan du gå under de enorme fugles vingesus – vi taler om vingefang på 3 meter! Oplev kongeørne og Stellers ørne svæve mod den lysende blå vendsysselske himmel, fodring, opvisning og meget mere. Af hensyn til dyrene er her kun adgang på guidede ture af en times varighed. Ørnene lever frit, så du kommer virkelig helt tæt på noget meget unikt. Se mere her : Ørnenes reservat, Ørnenes nationalpark, Eagle World.

Video fra Ørnereservatet

kongeørn

Kongeørn på vingerne

3. Børglum Kloster og Stygge Krumpen

Børglum Kloster ligger lysende hvid – men samvittigheden hos klosterets sidste katolske biskop, Stygge Krumpen, burde være alt andet end hvid. Han huserede her i 1500 tallet, og omtales som ubegribeligt grisk – det fortælles at han foranstaltede bål langs vestkysten for at lokke skibe til at gå på grund – hvorefter skibene plyndredes. Stygge Krumpen levede virkelig op til sit navn. Børglum Kloster har idag masser at se, også spændende udstillinger, bl.a. af det danske Bayeux tæppe. Se mere på hjemmesiden.

borglum kloster

Børglum Kloster

4. Løkken / Lønstrup / Rubjerg knude

Kystlinien her ved Løkken og Lønstrup minder dig om, at det hér er Nordsøen, og dermed Atlanterhavet, der brager indover sandstrandene. Her er en storhed, du får svært ved at finde andre steder i Danmark. Storheden har dog en pris; havet æder sig nemlig ind over strandene, huse styrter i havet, og snart, siges det, er det også slut for det unikke fyr på Rubjerg Knude. Se det før det er for sent. Herudover byder Løkken og Lønstrup på lækre restauranter, små butikker og gallerier, og en helt vidunderlig natur.

Find hotel i Løkken og omegn

rubjerg knude

Rubjerg Knude Fyr

5. Østers Safari, Limfjorden

Limfjorden, og området omkring Morsø og Sallingsund, er kendt for sine lækre østers. Hvad med at fange dem selv på en Østers Safari? Området her byder også på smukke bådture, friske skaldyr til salg fra havnen – eller deltag i Nykøbing Mors Skaldyrsfestival. Selvom du ikke kommer her lige til festivalen, er her stadig et dejligt sommerliv på Morsø Havn – tid til struttende sunde fisk, og en lækker is bagefter.

oesters

Foto: Dansk Skaldyrcenter

sallingsund

Sallingsund

6. Aalborg

Aalborg er stormet frem de seneste år, og har markeret sig som en livlig, moderne by: Du kan se eksotiske dyr i den store Aalborg Zoo, shoppe – og du kan opleve moderne og progressiv kunst på Nordjyllands Kunstmuseum, der er med helt fremme med sine spændende udstillinger – bygningen spejler sig i Limfjorden. Hvis du efter al denne dagsaktivitet vil ud og feste, så må du prøve den legendariske Jomfru Ane Gade – det er som en pinballmaskine af festglade mennesker, for her ligger clubs og barer skulder ved skulder.

Find hotel i Aalborg

Find fly til Aalborg

aalborg

Aalborg og Limfjorden

7. Mariager

Mariager er en underskøn by, også kaldet Rosernes By, for borgere og by gør alt de kan for at gøre en smuk by smukkere, med et væld af blomster. Hyggelige smågader, kønne huse, et spændende saltmuseum, Mariager Saltcenter, og Mariager Fjord på dørtrinnet: Mariager vil overraske dig. Her er rigeligt med muligheder for vandsport af enhver art på den smukke fjord – eller spil golf på nogle af Danmarks smukkest beliggende golfbaner.

Find hotel i Mariager og omegn

mariager

Mariager by

Se mere om danske byer: 12 danske småbyer med personlighed – alle et besøg værd

MIDT

8. Hærvejen – Dollerup Bakker m.m.

Hærvejen strækker sig gennem hele Jylland, fra grænsen til Skagen, og byder på uanede muligheder for cykel- og vandreture gennem smuk natur: Summende humlebier, kornblomster og valmuer, og fantastiske bakkelandskaber, kampestensbroer, oldtidsgrave, dyreliv og klukkende åer holder dig med selskab. Du kan se kort, vælge mellem et utal af ruter, og finde lige den der passer til dig, her på Hærvejen.dk. Sov i telt, på kro eller hostel, de ligger langs ruterne. Start fx i Viborg, og se den imponerende og smukke Viborg Domkirke, fyldt med historiske unika. Tag over det unikke rullende bakkelandskab Dollerup Bakker, forbi gigantiske Hald Sø – du kan holde dit eget tempo, og bare nyde dit hjemlands natur.

haervejen

Nyd roen

klebakhoeje

Foto: Hærvejen / Klebak Høje

9. Silkeborg

Silkeborg og Silkeborg søerne er fantastiske steder at besøge. Skovene omkring Silkeborg står med sine mange oldgamle løvtræer vagt om de smukke Silkeborg søer. Du kan sejle på søerne i fine hjuldampere som Hjejlen og Hejren, og bestige det nærtliggende Himmelbjerget, og her nyde en unik udsigt. I Silkeborg finder du også Asger Jorn Museum, hvor du kan se værker af den verdenskendte rebelske maler Asger Jorn.

Find hotel i Silkeborg og omegn

![Silkeborg] (http://content.skyscnr.com/fa60bf731d5d41daeb00cc820eb3a3fc/silkeborg-lakes.jpg "Silkeborg")

Silkeborg søerne

ØST

10. Ebeltoft

Ebeltofts smukke Rådhus er verdensberømt: Det lille dukkehus-lignende rådhus er nemlig utroligt populært at blive gift på – både for danskere og for par fra udlandet. Når du slentrer gennem Ebeltofts små brostensgader, kan du derfor tit møde glade brudepar og glade bryllupsgæster. Ebeltoft er idyllisk i en grad som særligt Djursland kan præstere – og herudover byder byen på det store og flotte Glasmuseet Ebeltoft, der viser glaskunst fra klassisk til helt moderne – i alle udformninger og farver. Du kan udforske den legendariske Fregatten Jylland, og du finder også fantastiske strande rundt om Ebeltoft.

Find hotel i Ebeltoft og omegn

ebeltoft

Ebeltoft Rådhus

11. Nationalpark Mols Bjerge

Hér har du et unikt dansk landskab – for Nationalpark Mols Bjerge ligger med sine meget høje bakker og helt unikke flora og fauna som en perle lige midt på Mols. Tag gode sko på, puds brillerne eller medtag kikkert. Hver ny bakketop byder på betagende udsigter! Midt i nationalparken finder du bakker der når op på 137 m højde, og du vil hérfra have udsigter over både Aarhusbugten, den smukke Kalø Vig og Djursland. Parken strækker sig hele vejen fra skovene ved Kalø Vig, Egens Vig og Kalø Slot østover til Skramsø Plantage og Stubbe Sø, og fortsætter helt ud til Kattegat.

molsbjerge

Nationalpark Mols Bjerge

12. Selvbyggerbyen i Feldballe: Friland

I landsbyen Feldballe er de lidt tossede. Tossede med deres by! Feldballe er kåret som Årets Landsby 2016, og det skyldes både at her er fantastisk mange aktiviteter for både unge og gamle – og så skyldes det andelsforeningen Friland. DR har sendt TV herfra og har fået bygget et DR-hus, og hér bygger entusiaster usædvanlige huse af helt usædvanlige materialer. Tag forbi og få en snak om hvordan man bygger et tag af muslinger (!), eller tag et kursus i at lægge halmtag. Idéen er bæredygtige bygninger, og her går altid nogen og rumsterer – de fleste har tid til en snak om det at bo helt anderledes.

Feldballe

Foto: Esben Nielsen / Feldballe, Friland

13. Aarhus

Aarhus er kendt for sit flotte Arne Jacobsen-tegnede rådhus – og for sit kulturliv. Aarhus byder på det spændende og førsteklasses Aros moderne kunstmuseum, kæmpesuccesen Northside festival, sprøde bysteder som Headquarters og Vestergade 58 – og hele 3 Michelinrestauranter; Frederikshøj Kro, Gastromé og Substans! Byens latinerkvarter ved Pustervig, tæt ved den smukke domkirke, er stadig smukt bevaret med brosten og skønne huse – her ligger cafeerne tæt – og når du har drukket kaffe, kan du købe håndrullet øko chokolade hos Ganefryd. Eller se film i biografen Øst for Paradis – du må gerne tage din kaffe eller vin med ind til filmen. I Aarhus kan du også besøge Den Gamle By, du kan sejle i kano på Aarhus å, og er vandstanden gunstig, kan du sejle helt ind til centrum. Ved åen i centrum finder du også de menneskemyldrende cafeer og trappesten ved åens kant, Vadestedet – eller som de lokale kalder det; Abegrotten!

Find hotel i Aarhus

Find fly til Aarhus

aarhus

Olafur Eliassons "Your Rainbow Panorama" på Aros

14. Moesgaard Strand / Moesgaard Museum

Hvad med en strand hvor bøgetræerne bogstaveligt talt sopper i bølgen blå? Moesgaard ligger lige syd for Aarhus – indenfor nem cykelafstand, her går en sti fra Aarhus (Varna) til Moesgaard, gennem de skønne skove. Det virker ikke spor mærkeligt at det er hér verdens største Vikingetræf afholdes, for man forventer hvert øjeblik at se et vikingeskib dukke frem i horisonten: Moesgaard strand er dejlig med brede sandstrande, og går man lidt langs den, skiftes dét ud med stejle skrænter beklædt med gamle løvtræer. Her er masser af rolige oaser. I gåafstand, gennem skoven, kan du komme til det helt nybyggede og fantastiske Moesgaard Museum – der erstatter den gamle, kendte hovedbygning. Museet er tegnet af Henning Larsen, og er helt unikt – bygningen er ligesom skubbet ind under græsset, og du kan holde picnic eller kælke på taget! De 16.000 m2 (!) stod færdigt i 2014, og har været et tilløbsstykke siden, med spændende og meget besøgte udstillinger.

moesgaard

Det nye Moesgaard Museum

15. Kano på Gudenåen

Ahhhh, du kan bare dase, mens din kanopartner padler løs. Arh, måske bliver du ikke populær med den attitude – men der er ingen grund til, at nogen skynder sig her. På flere strækninger kan du egentlig bare lade kanoen flyde – og selv flyde med, mens du afslappet kigger udover marker, dyreliv og rige blomstermarker, der vugger forbi. Hvis du tager på flerdagestur, så tag telt med – og hvis du vil møde andre, så læg ind ved de rastepladser der findes langs åen – her opstår der tit ved aftenstide et fællesskab, omkring fx et bål, og det er tid til snobrød, vin og til at møde andre kano-sejlere. Vil I helst være alene, er her masser af steder at lægge ind, uden selskab. Der er lidt uenighed om Gudenåens præcise længde, men hvis vi angiver ca. 150 km, så er der nok at ro på til dig. Mange vælger at starte kanoturen i Ry, hvor du kan leje kano hos det traditionsrige Ry Kanofart.

canoe

Glid afsted på vandet

SYD/VEST

16. Hvide Sande

I Hvide Sande er himlen høj, solen skarp – og salten mærkes i selve luften ved de endeløse smukke strande – i Hvide Sande er det Nordsøens salt og brusen du indånder i vandkanten. Byen er en af Danmarks største fiskerihavne, og turister fra mange lande drages til smukke Hvide Sande for at nyde naturen, luft, hav, liv og sol. Oplev den berømte Hvide Sande Sildefestival der holdes hér hvert år, Danmarks største af slagsen. Den hyggelige by fyldes med fritidsfiskere, der står ved slusen ved havnen for at hapse det mylder af sild der kommer ind med strømmen. Og byen blusser op af livlighed om aftenen.

Find hotel i Hvide Sande

hvidesande

Hvide Sande Strand

17. Michelin restaurant: Henne Kirkeby Kro & Paul Cunningham

Tæt ved Hvide Sande, finder du Henne Kirkeby Kro, her kreerer stjernekokken Paul Cunningham utrolige spiser, der i 2016 er belønnet med en af de eftertragtede Michelinstjerner. Kroen ligger i idylliske omgivelser, få minutters kørsel fra Vesterhavet. Henne Kirkeby Kro er eksklusiv og lækker, bygningerne er autentiske og smukke – og det samme er maden. Tag herind hvis du vil forkæle dig selv med et unikt måltid i historiske omgivelser. Se mere til hvad ildsjæl og stjernekok Paul Cunningham går og tænker på, på hans eget site, PAULFOOD. Lækre madtips, inspiration og en ret så skæv humor. Fisk og skaldyr på Henne Kirkeby Kro kommer selvfølgelig lige fra fiskerne i Hvide Sande, og ind på bordet.

Østersfest i køkkenet på Henne Kirkeby Kro

henne

Henne Kirkeby Kro

18. Rømø og Fanø

Rømø og Fanø har det til fælles, at de begge byder på fantastiske strande. Rømø byder på muligheder for at vandre, cykle, svømme, sætte drager op, alt hvad utroligt brede sandstrande kan byde på – og plads til at beundre solnedgangen. På Kommandørgården kan du spise dig gennem Rømø’s specialiteter: røgede rejer, marsklam, østers og vadehavsstude. Rømø har også færgeforbindelse til den tyske naboø Sylt (tidligere dansk ø, Sild), og her kan du tage på Sæl-safari. Fanø’s strande er tilsvarende smukke, du kan prøve kitebuggy, besøge fantastiske Sønderho med de mange stråtækte skipperhuse, og gallerier og cafeer. Du kan også gå på skattejagt efter rav på strandene.

Find hotel på Rømø

Find hotel på Fanø

romo

Strand ræs, Rømø

Se mere om danske øer: 12 smukke danske småøer – perfekte til ø-ferie eller weekend

19. Vadehavet

Vadehavet går hele vejen fra Ho Bugt ved Esbjerg til den hollandske by Den Helder. Besøg småøerne ud for kysten, men hold styr på hvornår tidevandet skifter. Det bedste er at benytte de traktortrukne køretøjer der tilbydes gæster – så kan du prøve at "køre i havet". Vadehavet blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2009. Den danske del af Vadehavet blev optaget på listen i 2014. Se mere om aktiviteter hos Nationalpark Vadehavet.

Find hotel i Esbjerg

vadehavet

Sæler, Vadehavet

20. Ribe

Ribe er Danmarks ældste by (fra år 700), og byen har en virkelig hyggelig og unik middelalderlig bykerne, med malede hoveddøre i mange farver, og smukke, snirklede smedejernsporte. Gaderne er fulde af originale bindingsværkshuse, hvoraf mange er fra 1500- og 1600-tallet. Fra tårnet på den majestætiske Ribe Domkirke fra det 12. århundrede, kan du se udover hele byen og det flade marskland – en fantastisk udsigt. Det meste af Ribe gamle by er fredet, så her har du bl.a. muligheden for at se Danmarks ældste rådhus og Danmarks ældste provinsmuseum. Du har også chancen for at se storkepar – det er på et af Ribes tage, et af de få tilbageværende storkepar i Danmark bor, i sæsonen. Og så skal der hygges ved kajerne, hvor fine træskibe ligger og vugger.

Find hotel i Ribe

ribe

Hygge på kajen i Ribe

SYD/ØST

21. Koldinghus og Trapholt Museum

Sølvtøj i en gammel slotsruin, eller ny kunst i moderne museum med udsigt ud over Kolding Fjord? Måske skulle du besøge begge steder. Koldinghus ligger som en enorm slotsskygge lige ved Koldings idylliske gamle bymidte, og lige ved den smukke slotssø. Du kan se kunst, Fabergé æg, og en enorm samling sølvtøj, herunder en unik Georg Jensen samling, i højst usædvanlige omgivelser. Tæt ved Kolding finder du det kendte Trapholt Museum for Moderne Kunst – der byder på en lang række spændende udstillinger af moderne kunst – og deres perle: Arne Jacobsens sommerhus er genopført her. Museets beliggenhed er unik – lige ned til fjorden.

Find hotel i Kolding

koldinghus

Foto: Knud Erik Christensen / Koldinghus

trapholt

Arne Jacobsens sommerhus, Trapholt

22. Jellingstenene, Robert Jacobsen skulpturpark, Vejle Fjord

Vi smutter lige forbi de nærtliggende Jellingesten for at se denne juvel i dansk historie, og nu vi er i området, lægger vi vejen forbi en gammel grusgrav i Tørskind. Hvabehar? Jo – her findes nemlig Robert Jacobsen Skulpturpark, en stor samling jernskulpturer af den kendte danske skulptør Robert Jacobsen, de skal ses. Vil du forkæles efter turen? Så tag til Vejle, der ligger smukt mellem skov og fjord – i skoven finder du et af Danmarks bedste kur og spa resorts: Hotel Vejle Fjord, bl.a. med luksuriøse termiske bade.

Find hotel i Vejle

robertjacobsen

Robert Jacobsen Skulpturpark

vejle

Spa ved Vejle Fjord

Find fly til Billund

SYD

23. Tønder by, Tønder Festival, Tøndermarsken

Tønder by og Tøndermarsken burde alle faktisk besøge: Den lillebitte gågade i byen emmer af hygge – og Tøndermarsken emmer af drama og muligheder for at vandre, omgivet af en helt unik flora og fauna. Der er noget drømmende over stedet, med dets morgendis og uendelige horisont. Du kan også se sort sol, de enorme fugletræk, tag på en guided tur, fx med Sort Safari. I Tønder kan du også opleve den kendte Tønderfestival, der med sit imponerende musikprogram trækker horder af musikelskere til hvert år.

Find hotel i Tønder

tøndermarsken

Foto: Sort Safari / Sort sol over Tøndermarsken

24. Emil Nolde Museum

Nu lusker vi et par få km ind over grænsen (husk du skal igen vise pas!) ved Rudbøl til Tyskland, for hér ligger den dansk-frisiske maler Emil Noldes unikke museum. Emil Noldes farverige kunst gjorde, at hans malerier under Anden Verdenskrig blev forbudt af nazisterne – i dag er hans kunst verdensberømt, og findes på museer verden over. Emil Nolde fik opført denne bygning på en kunstig høj – herfra kunne han skue udover det flade landskab, og det ses tydeligt i visse af hans værker. Idag kan du nyde samme udsigt her, og museet har også en fantastisk smuk blomsterhave. Se på kunst, udsigt og have – og køb karameller med hjem over grænsen, tilbage til fantastiske Jylland!

emilnolde

Foto: Emil Nolde Museum

Som nævnt kan hele Jylland ikke være i én artikel: Del dine tips og gode råd om oplevelser med os og læserne nedenfor – det vil mange være glade for!

Læs mere:

10 magiske steder i Danmark nr 1

10 magiske steder i Danmark nr 2 – anderledes oplevelser

Nordens 10 mest magiske steder

*Priser er indhentet indenfor de seneste to døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.