nyheder inspiration Fantastiske Fyn, Øhavet og Langeland – de bedste byer, natur og oplevelser

Alle artikler

Fantastiske Fyn, Øhavet og Langeland – de bedste byer, natur og oplevelser

Vil du gå tur på Den Gamle Lillebæltsbro, i fængsel*, stikke ud på havet på et sejlskib, opleve kultur, bade fra gudesmukke strande eller nyde Øhavet? Fyn byder på oplevelser af enhver art - fra fantastiske sandstrande og naturvandringer, over musikfestivaler og spændende oplevelser, til kulinariske lækkerier.

Vi har kun plads til et udpluk af herlighederne – har du tips og gode råd til Fyn, det sydfynske øhav og Langeland, så del dem i kommentarerne hvis du læser med på facebook – til glæde for os, og for andre Skyscanner læsere!

*Og det med fængslet – det kan du se mere om under Faaborg.

1. Lillebælt / Middelfart: Brovandring & Havkajak

Ved Lillebælt er brovandring populært: Du kan gå på toppen af Den Gamle Lillebæltsbro! Du starter ved Velkomstcentret i Middelfart, og disse vandreture højt til himmels (60 meter oppe) giver en utrolig udsigt udover Lillebælts blå vande, og hele omegnen, – du kan i øvrigt også blive gift på broen! Husk at planlægge dit besøg, da brovandring, bridgewalking, lynhurtigt er blevet meget populært, og turene kun har plads til 20 gæster ad gangen – se mere her. Du kan også udforske Lillebælt på selve de smukt crépede bølger – lej en havkajak i Middelfart, og nyd havluft og udsigten til kyststrækningerne på hver side af det blå bælt.

Godmorgen Lillebælt

bridgewalking

Bridgewalking, 60 meter over Lillebælt, på Den Gamle Lillebæltsbro

2. Svendborg

Svendborg kaldes også Sydfyns hovedstad, og byens smukke gule og orange kalkede huse, små torve og butikker udgør en livlig by, særligt om sommeren. Samtidigt er Svendborg en af portene til det berømte sydfynske Øhav. Svendborg har spændende udstillinger, spillesteder, kulturfestivals, markeder, og mange af restauranterne byder på lokale delikatesser fra det stærke, kulinariske opland. Kammerateriet i Svendborg byder på en række koncerter, events, og endda på lækre tapas – stedet ligger heldigt ved havnen med de hyggelige både og skibe. Strandene ved Svendborg er også smukke, med klart vand og idyl. Du kan også nyde vandet på en tur i veteranskibet M/S Helge, der fuldkommen ligner Rasmus Klumps skib. Svendborg er som nævnt vært for et hav af festivaler – herunder Nordens største fødevaremarked, Kulinarisk Sydfyn, der løber af stablen sidste weekend i juni hvert år. Husk at være iført bukser med elastik i taljen, for lækkerierne vil ingen ende tage.

Vil du også ligge her? Christiansminde strand, Svendborg

Det klareste vand, Svendborg

kammerateriet

Ved Kammerateriet, Svendborg Havn

3. Gorilla Park Svendborg

Det særlige ved Gorilla Park Svendborg er, at det er dig der er aben! Parken byder på et skægt og livligt udbud af muligheder for klatring, du kan gå i gyngende reb løkker, på hængebroer, prøve en glidebane og meget mere. Har du behov for at få gang i adrenalinen midt i den fynske idyl, så tag hertil og sving dig fra gren til gren.

Abesjovt

4. Odense

I Odense er det et must-see at besøge H.C.Andersen museet og hans barndomshjem hvis du ikke har set det endnu, og du kan også finde skulpturer med motiver fra hans verdensberømte eventyr, spredt over byen. Du kan også besøge komponist og bysbarn Carl Nielsens museum. Men Odense er andet end historiske berømtheder, for byen byder også på ny kultur, bl.a. på det velrenommerede Odense Teater, og på det imponerende Brandts, der bl.a. byder på frontrunning moderne kunst. Brandts består af hovedmuseet i Brandts Klædefabriks gamle bygningskompleks i Odense midtby, samt af kunsthallen Brandts 13 i Jernbanegade. Der er god shopping i Odense, eller du kan besøge Odense Zoo. Får du brug for en pause mellem Odenses mange tilbud, så er her dejlige grønne oaser, fx Kongens Have, eller Munke Mose, der ligger i centrum af byen. Hér kan du hvile dig på Fisketrappen, lige ned til vandet. Odenses nye musikfestival, Tinderbox, er blevet enormt populær meget hurtigt, og den rocker Tusindårsskoven hvert år i juni.

Brandts

Munke Mose, Fisketrappen, en oase midt i Odense C

Tinderbox festival, Odense

5. Faaborg

Faaborg ligger som et knus omkring det glitrende hav, med sine kuperede brostensbeklædte gader, små farverige byhuse, og den fine Ymerbrønden på torvet. Skt. Nikolajs berømte klokketårn våger over byen, og i stræderne finder du små gallerier, og masser af specialbutikker af enhver art – fx ligger en af Danmarks bedste chocolatiers her i Faaborg – smut indenfor hos Konnerup & Co, et familieejet chocolatier, der fremstiller mundsmeltende god chokolade – du finder det let, for butikken ligger i et smukt gammelt hus, der er kalket chokoladebrunt! Nu du har næringen i orden, kan du komme i fængsel – eller så i al fald besøge Faaborg gamle arrest. Du får et ret spændende indblik i en uhyggelig fortid, der ikke er så længe siden endda. Og arresten har også hemmeligheder, vi ikke skal afsløre her. Du kan se kunst, bl.a. af de kendte "fynske malere", heriblandt Fritz Syberg, på Faaborg Museum. Faaborg har også et livligt café, bar og havneliv, og mulighed for sejladser – se mere her, eller nedenfor i pkt. 7: Det sydfynske Øhav.

Se mere: 12 danske småbyer med personlighed – alle et besøg værd

Et smugkig henover byens tage og Skt. Nikolajs tårn, udover vandet

Aftenblødt lys, Faaborg

6.Svanninge Bakker / Svanninge Bjerge

Tæt ved Faaborg finder du disse vidunderlige bakker, eller bjerge, der er skabt under istiden, og nu ligger som et bølgende landskab af mange forskellige træsorter, søer og dale – her er en helt unik natur. Stejle skrænter, dybe kløfter, rundede bakketoppe og et rigt dyre- og planteliv, gør en tur hertil til en dejlig oplevelse – også selvom her findes uhyggelige stednavne som Sorte Hul, Kistelåget og Helvedes Hule! Se ruter og mere her. Området har også været inspiration til en række smukke danske malerier, heriblandt Fritz Sybergs Aftenleg i Svanninge Bakker.

Se mere: 10 magiske steder i Danmark nr 1

svanningebjerge

Svanninge Bjerge / Bakker. Foto: Casper Tybjerg/Bikubenfonden

Aftenleg i Svanninge Bakker, af Fritz Syberg / se originalen på Faaborg Museum

7. Det sydfynske Øhav

Det sydfynske Øhav er berømt for sin skønhed, og sine mange øer med hver deres særlige karakteristika. Du kan komme rundt blandt øerne med almene færger, eller du kan udforske disse ø-perlebestrøede vande ombord på skibe og både af mange forskellige slags, lige fra futtende småbåde til storslåede sejlskibe – få fx ideer her hos Maritimt Center Danmark. Det sydfynske Øhav har dejlige strande, faktisk overalt, og Øhavet er også perfekt til både fiskeri og dykning. Du kan snorkle, dykke med flaske eller – hvis du er erfaren – vragdykke! Se mere hos fx Havørred Fyn og Fyns Dykkercenter – se dykkervideo nederst i artiklen. Du kan også nyde en tur i kajak her i Øhavet.

Se mere om danske øer her: 12 smukke danske småøer – perfekte til ø-ferie eller weekend

Badebro, Helnæs, det sydfynske Øhav

sydfynske øhav

Ærø

Friluftsmad, bål og salt luft: i kajak på Det Sydfynske Øhav

8. Øhavsstien

Øhavsstien er netop det navnet siger: en mulighed for at opleve det unikke danske Øhav på gåben – og stien, som egentlig er flere stier, er på ialt på 220 km! Vandreturene er varierede, og der er ruter der inkluderer Sydfyn, Langeland, Ærø og andre øer. Du vandrer gennem den rige danske flora og fauna, forbi slotte, herregårde og landsbyer, med kig til det blå vand. Turene er opdelt i 7 delstrækninger, så man kan sammensætte en tur efter lyst og kræfter. Langs ruten er her bygget fine arkitekttegnede shelters, så du kan sove direkte på ruten. Alle turene byder på solkys på kinderne, så vælg den rute der passer dig bedst – der er garanti for en smuk naturoplevelse. Du kan downloade ruter og foldere hér, og planlægge din tur.

Ø-havsstien, Langeland

øhavsstien

Øhavs idyl

shelters

Moderne, arkitekttegnede shelters ligger langs Øhavsstien

9. De fynske kulinariske ruter: Vin, øl, chokolade eller honning-jagt?

Et lækkert glas kølig dansk hvidvin eller æblechampagne i solnedgangen? En skummende øl til frokosten, gourmet chokolade til kaffen, eller den sødeste honning på pandekagerne? Fyn er velkendt for sine delikatesser og gourmet fødevarer, og du kan smage nogle af lækkerierne og evt. købe delikatesser med hjem, når du besøger fynske vingårde, ølbryggerier, chocolatiers og biavlere på forkælelses-kulinariske ruter. Du kan også nøjes med enkeltbesøg, fx hos Nyholmgaard Vin, der er en af Danmarks største vindyrkere, og ligger ca 10 km fra smukke Kerteminde, eller hos Skaarupøre Vin, der i 2014 udvidede deres vin repertoire, med en meget omtalt forfriskende æblechampagne. Hvad er du til?

øl og ost

Velbryggede øl, lækre oste. Foto: Gundestrup Mejeri og Bryghus

hvide druer

Druerne modnes i solen. Foto: Skaarupøre Vin

9. Egeskov Slot og Heartland Festival

Egeskov Slot har altid været god til at være med hvor det sker – og i år lægger slottet grund til en helt ny musik- og kulturfestival, Heartland festival, der allerede i sit første år, 2016, bød på så store musiknavne som bl.a. Brian Eno og Mark Ronson, men også på artist talks med kunstner og verdensstjerne Marina Abramovic, og den internationalt prisbelønnede arkitekt Bjarke Ingels. Er du ikke i festivalhumør, så er Egeskov Slot absolut et besøg værd resten af året, for slottet er kendt som en af Nordeuropas fineste renæssancebygninger, med en af Danmarks allersmukkeste haver, og slottet byder på udstillinger af klædedragter, dukkehuse – og skinnende veteranbiler og motorcykler. Her er også en enorm segway bane med riddertema. Egeskov Slotshave udnævntes i 2012 til "Best European Historic Garden 2012", af European Garden & Heritage Network.

Se mere: 10 magiske steder i Danmark nr 2: Anderledes oplevelser, fra flagermushuler til mystisk ø

egeskov

Egeskov Slot

veteranbiler

Vroooom. Veteranbiler på Egeskov

10. Langeland – og de 12 langelandske kunsttårne

Langeland er kendt for sine små bakker, sine møller, sine fine strande, og de bugtende gule rapsmarker. Du er faktisk landet midt i en Morten Korch film her, og det mener vi absolut positivt. Rudkøbing har en smuk havn, dejlige butikker og historiske sights. Et af de mest berømte must-see’s på Langeland er Tranekær Slot. Men hovedattraktionen på Langeland er nok naturen, og Langeland er faktisk også hjemsted for noget så sjældent som vilde heste. Nu du er her, og nyder Langelands sandstrande, fint malede møller og smukke løvtræer, så kan du gå på kunstjagt – på Langeland finder du nemlig 12 "kunsttårne", der ligger rundt omkring på hele øen. Tårnenes begrænsede plads (de er tidligere transformatortårne!) giver de udstillende kunstnere nogle interessante benspænd – du kan downloade en folder (med kort) over kunsttårnene her, bruge det som skattekort, og få en helt anderledes kunstoplevelse.

Vilde heste på Langeland

Kunsttårn på Langeland

11. Valdemar Slot, Taasinge

Valdemar Slot på Taasinge ligger usædvanligt placeret, indrammet af vand – til den ene side en slotssø/bassin – til den anden lige ud til havet. Slottet blev bygget af Christian IV, og her har været et livligt gæstebud af prinser, prinsesser, grever og hertuger. Kontrasten mellem ude og inde på Valdemar Slot er unik, for de tilsyneladende diskrete bygninger åbner op til hvælvede, flødefarvede sale, skakternede gulve, og glitrende messing, lysekroner og porcelænsskatte. Valdemar Slot byder både på Herregårdsmuseet, og det usædvanlige Jagt & trofæmuseet, med jagttrofæer fra både ind- og udland, som, om man bryder sig om jagt eller ej, er ret fascinerende. Med en tur til Valdemar Slot er en strandtur eller strandvandring et must. Du kan også besøge stedet, når en af de berømte Valdemars slotskoncerter finder sted, med alt fra klassisk til Kim Larsen.

Valdemar Slot

valdemarslot jagt og trofæmuseet

Jagt og trofæmuseet. Foto: Valdemar Slot

12. Se Fyns skønhed fra vandet

Fyn, Langeland, og de omkringliggende øer, har naturligvis stærke maritime aner – og det er virkelig værd at se om man selv kan blive en del af dén. Hvad med en tur med den smukke skonnert Meta af Rudkøbing? På Meta kan du nyde sejlets blafren, den salte luft og havets klukken, mens du suser ubesværet over bølgerne. Der udbydes en lang række sejlture fra de fleste fynske havne, på forskellige bådtyper, fx med afgang fra Svendborg, Faaborg og Rudkøbing. Nogle ture er inklusive events, andre er simpelthen en tur ud på bølgerne, for at se Fyn, som Fyn næsten ses bedst: fra vandet! Du kan også ø-hoppe med de helt almindelige færger, eller stikke nordpå til smukke Kerteminde, og prøve en helt anderledes Fjord & Bælt tur. Eller udforsk Fyn ikke vandet, men under vandet, dyk i fx Lillebælt eller Øhavet, se video fra dykninger her:

træskibe

Sus over de fynske bølger. Foto: Dansk Maritimt Center

meta

Skonnerten Meta af Rudkøbing

Få mere rejseinspiration:

Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

Nordisk-Baltisk sommer – 7 steder at nyde de lyse nætter og varme dage

Weekend tur: De 10 billigste byer i Europa til en weekend tur

*Priser er indhentet indenfor de seneste to døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.