COVID-19 (coronavirus) kan påvirke dine rejseplaner. Uanset, hvor du skal hen, kan du finde den seneste vejledning her.

nyheder inspiration 12 danske småbyer med personlighed – alle et besøg værd

Alle artikler

12 danske småbyer med personlighed – alle et besøg værd

12 unikke danske småbyer med hver sin karakter og personlighed - og med natur, kultur, oplevelser og aktiviteter til alle.

Download vores app

Mange har deres favoritbyer, store som små, i Danmark, og der er virkelig mange smukke steder at besøge.

Skyscanner viser her 12 danske småbyer, der er blandt de allermest populære, og som tiltrækker mange gæster hvert år, både danske og udenlandske. Nogle af byerne har unik placering, andre er ekstra velbevarede – og andre oser bare af charme. Men alle er de et besøg værd – her får du 12 ideer til et besøg i en dansk småby!

Find flybilletter til danske lufthavne

Find hotel i hele Danmark

1. Skagen

Skagens gul-kalkede huse med de røde tage ligger under den høje blå himmel med havets lys blinkende overalt. Skagen Museum viser de kendte Skagenmalere Krøyer og Ancher´s verdensberømte mesterværker, her er masser af lækre restauranter i små hyggelige gader. Med sådan en overflod af skønhed er det ikke sært at kunstnere og bohemer valgte netop Skagen som kunstnerreservat, og at Skagen idag byder velkommen til både jetsettere og såkaldt almene turister uden at skelne. Om sommeren føles det som om her er festival hver dag. Grenen er et must at besøge, for her mødes de to have, Skagerrak og Kattegat. Kommer du i båd om sommeren, så tjek om der er plads i havnen inden du stikker ind – her er trængsel i bådehavnen. Og så har byen endda også den anerkendte Skagen Festival at byde på.

2. Mariager

Romantiske stokroser, brosten, bindingsværk – lige ned til den smukke blå Mariager fjord, lyder det som noget? Mariager er nemlig kendt som "Rosernes by", da hele bymidten blomstrer i sommerhalvåret. Byens og egnens historie fortælles på Mariager Museum, og fornemmes klart i den imponerende Mariager Klosterkirke. På det hyggelige torv ligger det atmosfærefyldte Hotel Postgården, hvis ældste bygning er fra 1700-tallet. Området omkring Mariager byder på et skønt kuperet terræn og smukke fjordbredder, bla. med golfbaner. Men du kan også besøge det spændende Mariager saltcenter der ligger på havnen, køre med et gammelt veterantog, eller sejle med en gammel hjuldamper. Men mest af alt er Mariager bare billedskøn at slentre i – og det samme er omgivelserne.

Læs også: Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

3. Ebeltoft

Ebeltoft, der ligger på Djursland, er en af Danmarks populæreste feriebyer. Ikke mindst Ebeltoft Rådhus er en attraktion, og i særlig grad for brudepar, der gerne vil giftes på dette idylliske smukke rådhus. Ebeltoft ligger med sine fine brostensgader på en bakke ned til smukke Ebeltoft Vig, og lokker gæster til med mange gode restauranter, den gamle fregat "Jylland" og et fantastisk glasmuseum – og så ligger Ebeltoft tæt på billedskøn natur; de nærtliggende Mols Bjerge.

Find hotel i Danmark

4. Ærøskøbing

Ærøskøbing er uden sammenligning en af Danmarks mest idylliske byer, og også en af landets bedst bevarede 1700-tals byer. Med toppede brosten, stokroser og små, velholdte huse med håndblæste glasruder og udsmykkede gadedøre, så er det ikke så sært at Ærøskøbing bliver kaldt for "Eventyrbyen". Men Ærø er også kendt som "bryllups-øen", så idyl og romantik er i spil alle vegne her. Det samme er kunst. Her bor mange kunstnere, både helårigt og som sommergæster, og det præger gallerierne. Ærøskøbing har også en stolt maritim tradition, der gennemsyrer byens sjæl. På byens museer kan du få historien om en by, hvor søfart og handel i århundreder var det, man primært levede af.

Læs mere: 12 danske småøer – perfekte til ø-ferie eller weekend

5. Christiansfeld

Honningkager! Sidder du og tænker det, så er det rigtigt at det er dét mange forbinder med Christiansfeld. Men byen er faktisk en af Danmarks mest usædvanlige. Brødremenigheden (også kaldet Hernnhuterne) grundlagde og byggede byen Christiansfeld efter den klassiske brødremenighedsbys byplan. Det skete efter invitation fra kong Christian den 7, og med inspiration fra Struense. Derfor er byen anlagt på en sær udansk måde, nemlig med én central plads og to parallelle gader. Christiansfeld kom i 2015 med på UNESCO’s liste over verdenskulturarv. Oplev den sære byplan, og snup en honningkage, de berømte lækre kager er blevet bagt her siden 1783.

6. Faaborg

Den sydfynske perle Faaborg ligger utroligt naturskønt med kig til Det Sydfynske Øhav – og med de idylliske Svanninge Bakker bag sig. Faaborg’s midtby har bittesmå smalle stræder, bindingsværkshuse og en afslappet stemning. Du kan slentre forbi middelalderporten Vesterport, og se den sengotiske kirke fra 1500-tallet, hvis kirketårn er Faaborg’s vartegn. Her findes også gallerier, og en del historiske bygninger med spændende maritime historier.

Læs mere: Fantastiske Fyn, Øhavet og Langeland – de bedste byer, natur og oplevelser

7. Ribe

Kender du til Ribes døre? Ribe er Danmarks ældste by (fra år 700), og byen har en helt unik middelalderlig bykerne med malede hoveddøre og smedejernsporte du ikke let finder mage til i hele landet. Og dørene sidder endda i originale bindingsværkshuse, hvoraf mange er fra 1500- og 1600-tallet. Byens majestætiske vartegn er Ribe Domkirke fra det 12. århundrede. Fra det karakteristiske kirketårn er der en fantastisk udsigt ud over byen og det flade marskland, der omgiver Ribe. Det meste af Ribe gamle by er fredet, så her har du bl.a. muligheden for at se Danmarks ældste rådhus og Danmarks ældste provinsmuseum. Du har også chancen for at se storkepar – det er på et af Ribes tage, et af de få tilbageværende storkepar i Danmark bor, i sæsonen.

8. Dragør

Det smukke gamle fiskerleje Dragør ligger kun 12 km fra Københavns centrum, men er en helt anden verden, med lystbåde, lækre fiskerestauranter og en dejlig sti langs vandet. Her er idylliske små 1700-1800 tals gule huse med røde tegltage, brostensgader, små unika butikker, gallerier og de lækreste is om sommeren. I løbet af sommeren bliver der afhold flere lokale kunst-, musik og madfestivals samt marked. Dragørs historie går helt tilbage til 1300-tallet, hvor der var en livlig sildehandel her. I 1500-tallet blev området bosat af hollændere, der var inviteret af den danske konge til at dyrke grøntsager til hoffet. I 1750 var Dragør faktisk den vigtigste søfartsby udenfor København. Smut herhen og nyd idyllen.

Læs mere: 10 magiske steder i Danmark nr. 1

9. Maribo

Den gamle klosterby Maribo ligger i utroligt smukke naturomgivelser ved skov og sø, helt centralt på Lolland. Byens vartegn er Maribo Domkirke, fra 1400-tallet, men hele byen er værd at se. Byen ligger udsædvanligt smukt placeret, med gammel bøgeskov direkte ned til Maribosøerne, hvor du om sommeren kan opleve byen fra vandet med en tur på turbåden "Anemonen". Du vil bl.a. kunne se byens fine hvidkalkede rådhus fra 1819. Maribo byder også på en årlig jazzfestival.

Læs mere: 10 kendte danskere – hvor voksede de op? Se hvilken Hollywoodstjerne der er fra Vendsyssel!

10. Sønderho

Sønderho er en gammel, men meget velbevaret søfartsby, der putter sig godt i klitterne for vestenvinden. I Sønderho finder du intet mindre end cirka 300 stråtækte skipperhuse, hvor tagene lige titter op over klitkanten. Men mellem husene finder du små haver og grønninger. Her er gallerier, og du kan tage på fine slentreture i byens små labyrintiske stier og kroge. Sønderho er om sommeren en turistmagnet, både nationalt og internationalt, og ligger på sydsiden af Fanø i Vadehavets unikke natur. Nyd freden i et lille bysamfund, der helt sikkert er et besøg værd. Sønderho blev i 2011 kåret som Danmarks smukkeste landsby af Bygningskultur Danmark.

Læs mere: 10 magiske steder i Danmark nr. 2

11. Stege

Charmerende Stege er Møns største by, og har stærke aner i middelalderen: gå en tur gennem de krogede gader, se byvolden og Mølleporten – Danmarks bedst bevarede middelalderbyport. Byen var engang en af Danmarks rigeste og mest levende provinsbyer pga. et lukrativt og udbytterigt sildefiskeri – og Stege har stadig masser af middelalderstemning og charme. Du finder også Møns Museum i den smukke, gamle købmandsgård i Stege. Kun 20 km fra Stege finder du den kendte og unikke Møns klint.

Læs mere: Fantastiske Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm: Natur, strande og oplevelser

12. Svaneke

Svaneke har flere unikke ting at byde på: byen har en af landets absolut hyggeligste havnefronter, omkranset af sennepsfarvede bindingsværkshuse. Her er røgeri, mikrobryggeri og suveræne spisesteder, glaspusteri og mange spændende specialforretninger. Svaneke er også et af de meget få steder her i landet hvor du kan se morbær- og figentræer i haverne. Svaneke har fået meget anerkendelse internationalt for at bevare byens autentiske historiske præg. Svaneke er også en trendy sommerby – her summer af liv i stræder og gader. Skal du til Bornholm, så gå ikke glip af Svaneke.

Find flybilletter til danske lufthavne

Find hotel i hele Danmark

Læs mere:

Nordens 10 mest magiske steder

10 rejsepersonligheder – hvilken type er du?

Road trip Norden

Opdateret februar 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste to døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

_Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje._