COVID-19 (coronavirus) kan påvirke dine rejseplaner. Uanset, hvor du skal hen, kan du finde den seneste vejledning her.

nyheder inspiration 10 magiske steder i Danmark nr 2: Anderledes oplevelser fra flagermushuler til mystisk ø

Alle artikler

10 magiske steder i Danmark nr 2: Anderledes oplevelser fra flagermushuler til mystisk ø

Flagermushuler, mystik eller stjernekikkert? Vores første artikel om 10 magiske steder i Danmark var så stor en succes at vi iler med mere magi: Vi har fundet 10 nye unikke naturområder og anderledes oplevelser i Danmark: Se om du kender dem alle!

Download vores app

Danmark er et lille land – men rigt på alternative oplevelser og rejse-eventyr. Se Skyscanner‘s 10 nye bud på magiske steder i Danmark – bl.a. fundet med hjælp og tips fra læserne – tak for det! Og skulle nogen tænke "men hvor er de danske øer?" – ja, så kan det godt være vi har noget i ærmet. Så siger vi ikke mere nu. Se om du kender alle disse:

Find billige flybilletter til Danmark

Find hotel i hele Danmark

1. Hvide Sande, Vestjylland: Nordsøens storhed

bred sandstrand med hvidt sand, og toppede bølger

Hvide Sande er kendt for netop det navnet rummer; endeløse smukke strande og en høj himmel, der minder os om at Danmark nok er lille, men også lægger skulder til verdenshavene via Nordsøen til Atlanten. For i Hvide Sande er det Nordsøens salt og brusen du indånder i vandkanten. Byen er også en af Danmarks største fiskerihavne, og turister fra mange lande søger til smukke Hvide Sande for at nyde naturen, luft, hav, liv og sol. Der afholdes en berømt sildefestival hér hvert år, hvor byen fyldes med fritidsfiskere, der står ved slusen ved havnen for at hapse det mylder af sild der kommer ind med strømmen.

2. Mønsted Kalkgruber: Verdens største kalkmine

Foto: Mønsted Kalkgruber

Endeløse mystiske labyrinter, domkirke-lignende enorme huler og uhyggelige flagermus i Danmark? Ja, her i Mønsted Kalkgruber vest for Viborg vil du føle det som om du er med i en film, for de utrolige gange føles uvirkelige – og spændende! Normalt ville disse lag ligge i omkring 4-500 meters dybde, men pga. helt specielle jordforhold er Mønsted Kalkgruber ikke så dybt nede, og du kan derfor besøge dem – gennem en ret lille og hemmelig indgang naturligvis. Nede i hulerne, der er passende diskret oplyst, mærker du det enorme omfang af denne underjordiske labyrint, men du møder måske også grubernes eneste indbyggere: flagermus! Hér har de uskadelige – men uhyggelige – dyr nemlig fundet sig et hjem. Uh! Der sker også mindre uhyggelige ting hér; Arla lagrer faktisk deres grubeoste et sted her (bare rolig, her lugter ikke af ost), og indimellem afholdes der stemningsfulde koncerter i de store huler. Se mere her hos Mønsted Kalkgruber.

Læs mere: Fantastiske Jylland: Bedste strande, byer, natur og oplevelser

Find lejebil i Danmark

3. Nationalpark Mols Bjerge, Mols: Utrolige udsigter

Udsigt udover rullende marker med bjerglignende bakker

I 2009 erklæredes dette naturskønne område på 180 km2 for dansk nationalpark, den fredede del udgør hele 2500 ha, og her er utrolige udsigter at nyde udover det rullende landskab på Djursland og kyststrækningerne i området. Midt i nationalparken finder du bakker der når op på 137 m højde, og du vil hérfra have udsigter over både Aarhusbugten, den smukke Kalø Vig og Djursland. Parken strækker sig hele vejen fra skovene ved Kalø Vig, Egens Vig og Kalø Slot østover til Skramsø Plantage og Stubbe Sø, og fortsætter helt ud til Kattegat.

4. Rundetaarns Observatorium, København:En himmelsk hemmelighed

Vidste du at du kan se stjernehimmel og planeter gennem en enorm stjernekikkert på toppen af Rundetårn? Har du tænkt over hvad kuplen på tårnet egentlig rummer, når du har gået rundt om den? Kuplens grønne tag kan skydes til side, og indeni er Rundetaarns Observatorium! Observatoriet er mere end 350 år gammelt, og dermed det ældste bevarede astronomiske observatorium i Europa. Observatoriet har haft ledere som bl.a. Tycho Brahe’s elev Longomontanus, og Horrebow og Ole Rømer. Det nuværende "Folkeobservatorium" skabtes i 1929, så man kan se himmellegemerne gennem en enorm linsekikkert, bygget af den berømte Jens Olsen – ja, ham der byggede Verdensuret. Særligt vinterhalvåret er godt at kigge i – se hvordan du kommer ind og hvilke aftener der er åbent her hos Rundetaarns Observatorie. En himmelsk oplevelse venter!

Læs også: Alternativ guide til København – få de bedste insidertips

Find hotel i Danmark

5. Voergaard Slot: Verdenskunst i Vendsyssel

Her finder du kunstværker af verdensberømte kunstnere som Rubens, Rafael og El Greco, klenodier fra Louis XIV, og Marie-Antoinettes personlige indbo – lige midt i Vendsyssel! For Voergaard Slot er et af Danmarks mest mystiske og stemningsfulde slotte – her finder du voldgrav, metertykke mure, hvælvede kældre og spøgelser – brrr – men det har også andre hemmeligheder: Voergaard Slot er nemlig et af Danmarks smukkeste renæssanceslotte, med både dramatisk historie og en overraskende verdensanerkendt kunstsamling. Historien om den vanvittige slotsfrue Ingeborg Skeel – hun havde tendens til at beordre ulydige halshugget – får de fleste til at gyse. Og så påstås det at man stadig kan se hende lige pludselig i det høje tårnværelse. Spøgelser eller ej, på virkelighedens Voergaard Slot er du midt i en helt særlig stemning og en verdenskunst der vil få dig til at spærre øjnene op. Den dansk-franske greve Ejnar Oberbech-Clausen købte Voergaard Slot i 1955, og var afgørende for bevarelsen af denne overraskende kulturperle.

Læs også: Danmarks bedste strande

Find billige flybilletter til Aalborg

6. Æbelø, Fyn: En unik ø – næsten umulig at besøge

Æbelø er en mærkelig ø. Og næsten umulig at nå. Nu fik du lyst til at se den, ikke? Æbelø ligger nord for Fyn, og har en helt speciel geologi. Her findes bl.a. lag af plastisk ler, der gør at Æbelø’s skrænter glider i underlige og store trappetrin ud mod havet – og skoven glider med! Det betyder at de store træer faktisk pludselig kan stå i havet. Man kan også se "elefantfods-skred", hvor det plastiske ler flyder ud i sære former på stranden. Æbelø har ikke været udsat for meget menneskelig påvirkning, og her er smukt, skønt – og ret pudseløjerligt. Sådan kommer du hertil: Du skal til landsbyen Jersore på Lindøhoved, 8 km øst for Bogense, her viser skilte vadevejen til Æbelø. Ja, vadevejen. Du skal nemlig gå de første 1200 meter gennem vand (herfra på en tange), så du er helt afhængig af en tidevandstabel for området. Den finder du opslået på Lindøhoved og hos turistinformationen i Bogense. Om sommeren kan du gå i bare tæer, men om vinteren er det på med enorme waders. Du kan også sejle hertil, men kun i egen båd. Der er ingen transport. Spændende, ikke?

Læs også: Fantastiske Fyn, Øhavet og Langeland – de bedste byer, natur og oplevelser

7. Slotslyngen, Bornholm: Lyngtæpper og havets blink

Bornholm har en tendens til at chokere med natur du både sukker af fryd og jubler af begejstring over, og Slotslyngen er ingen undtagelse. Dette utrolige område ved Allinge og Sandvig på det nordlige Bornholm hørte engang til Hammershus, men ejes nu af skovvæsenet og er fredet. Området strækker sig vidt og bredt med fantastiske lyngtæpper, og med en udsigt udover vandet der vil få dig til at føle at verden egentlig er fantastisk. Her er smukt vinter, forår, sommer, efterår – himlen hvælver sig over de smukke farverige vidder, og giver et unikt kig til havets skyer og stemninger.

Læs også: Fantastiske Sjælland, Lolland, Falster og Bornholm: Natur, strande og oplevelser

Find billige flybilletter til Bornholm

8. Tøndermarsken, Sønderjylland: Sort sol

Tøndermarsken er med sine ca. 2500 ha Danmarks største sammenhængende engområde, og stedet er på alle måder unikt. Her finder du bl.a. et ekstremt varieret planteliv – men allermest kendt er Tøndermarsken nok for sit rige fugleliv, der på visse tider akkumulerer det verdensberømte fænomen "Sort Sol". Ved "Sort Sol" flyver myriader af fugle i de smukkeste formationer over marskens fascinerende uendelighed. Men her er andet end Sort Sol, for hele området er helt unikt at vandre i – og i Margrethe Kog finder du en saltvandssø med mange vadefugle. Du kan se mere om Sort Sol og andre vandringer i området, f.x. her hos Sort Safari.

9. Botanisk Have, København: Tropisk vinter, idyllisk sommer

Botanisk Have blev oprettet 2 august 1600, og ligger lige ved den nuværende Nørreport station i København. Her finder du en af byens – og Danmarks – ældste oaser, der er i evig forandring. Som vartegn for haven knejser det enorme Palmehus fra 1874, der med sine smukke hvide forsnirklinger, og op til flere kupler, byder på eksotiske planter fra hele verden. Om vinteren lyser Palmehuset smukt og varmt i den vinterfrosne have, og drager mange indenfor i de subtropiske og tropiske regnskovstemperaturer. Her er små søer, smukke vindeltrapper, små pilegiftfrøer, sommerfugle, mangrove træer og den berømte kæmpe-åkande Viktoria. Den omkringliggende have har mere end 10000 forskellige plantearter i smukke stenbede og beplantninger, her er hvidmalede broer, slyngende stier og en urtehave. Botanisk Have anvendtes allerførst især af medicinere. Men idag er den for alle, og byder på skønhed året rundt.

10. Langeland: Nationalsangens vugge

Vi slutter med et af Danmarks nok mest nationale steder – for i Stengade Skov på Østlangeland står et 200 år gammelt bøgetræ, kaldet "Oehlenschlägers Bøg", opkaldt efter Adam Oehlenschläger. Det menes at han skrev teksten til Danmarks nationalsang netop her: "Det står med brede bøge, nær salten østerstrand". Måske er det en historie, men i så fald er den god! Netop mødet mellem skov og strand gør Langeland særlig, for her står løvtræer ofte forbløffende tæt til kysten. Langeland rummer også 15 bøller (bynavne der ender med bølle), 15 møller og 15 kirker, og du finder Tranekær Slot her. Det er første gang vi her har en hel landsdel med, men Langeland er en samlet oplevelse af et helt lille univers, så den fik lov at være en helhed. Og nu kan du jo sende Langeland en tanke næste gang du synger nationalsangen.

Find billige flybilletter til Danmark

Find hotel i hele Danmark

Få mere rejseinspiration og tips:

10 magiske steder i Danmark – nr 1.

10 steder tæt på der føles som om du er langt væk hjemmefra

10 unikke og smukke europæiske øer ikke mange kender

Opdateret januar 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste to døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

_Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje._