nyheder 10 byer med anderledes oplevelser i efteråret: KGB, kastanjer og kunst

Alle artikler

10 byer med anderledes oplevelser i efteråret: KGB, kastanjer og kunst

Vil du gerne opleve 'noget andet', noget lidt anderledes på din tur ud i efteråret i Europa? Så se med her: Disse byer er efterårs-smukke og syder samtidigt af oplevelser, af kunst, musik, historie, dejlig mad og delikate drinks.

1. Lyon – Quenelles, franske gyder og stor kunstbiennale

Lyon’s kulturelle "borg", La Sucriére, byder hvert efterår på den anerkendte Lyon kunst-biennale. Udover et rigt kulturelt udbud, så er Lyon året rundt fyldt med gourmet lækkerier, kultur, og smalle og filmiske franske gyder. Her er masser at se – og spise. Lyon er kendt for sine delikatesser, så i Lyon skal du nyde Quenelles, som er egnens hoveddelikatesse. Havneområdet Confluence summer af kultur, hér finder du Musée de Confluence; videnskabs og antropologisk museum, og du finder førnævnte La Sucriére, et enormt kunst og musikhus i et gammelt sukker-pakhus, der også rummer restauranter og kunstgallerier – og er vært for den årlige biennale du kan fange i efteråret. Hvis du har lyst til en aften på et lille jazz-alternative spillested, så tag på Le Périscope, et lille sted med et rigt internationalt musikprogram. Og nul turister. Lyon er i det hele taget en by der tydeligt er i kreativ og kunstnerisk vækst, og i 2014 åbnede et designerhostel i byens centrum, Slo Living. Slo Living er skabt af to globetrottere og en arkitekt – og det er ikke noget almindeligt hostel; for her arrangeres coole events, her er en chillet stemning, og en stor privat terasse hvor man kan mingle med de andre gæster. Lyons gamle bydel byder på fine barer med et rigt udvalg af special øl, og spisesteder der får dig til at summe af madglæde. De bedste Quennelles får du forresten hos Giraudet eller Brasserie Le Splendid.

Se mere: 10 bedste ting i Lyon: Frankrigs skjulte perle

Find fly til Lyon

2. Bukarest – Dracula, historie og trendbarer med piranhas

Bukarest er en billig by både at bo, spise og gå ud i – f.x. koster en fadøl ca. 10 kr. Bukarest byder på imponerende sights, historie, Dracula og trendy barer ved floden. Du finder det imponerende Parlaments Palads, middelalderlige kirker, teatre, ballet, opera – og Universitetstorvet. Det var hér de legendariske anti-kommunist protester i 1990 fandt sted. Du skal også forbi og se den enorme, stalinistisk udseende Casa Presei Libere "(Huset for den frie presse"), som selvfølgelig overvågede befolkningen i kommunist-tiden – så frihed var der ikke meget af. Stedet er stadig dystert, og var blandt de lokale kendt som "Løgnenes hus". Du kan også komme på en tour i Bukarest og omegn, der handler om den kommunistiske diktator Nicolae Ceausecus liv – og henrettelse, touren hedder The Dictator’s Last Days. Hvis du vil ud om aftenen er her nogle gode bud: I Bukarests gamle bydel finder du en fin club, La Muse, og caféen Grand Café Van Gogh, der både har god kaffe og generøse drinks. De endnu mere trendy steder finder du på begge sider af Dâmboviţa floden, f.x. Piranha Club, der ligner en junglehytte med piranhas i akvarier, lækker belysning, mad, drinks, studerende – og her er en del live koncerter. Piranha ligger syd for floden – tæt ved Grozăveşti metro station. Og så anbefaler vi en tur til Transsylvanien: Særligt om efteråret er stemningen i Transsylvanien uforlignelig – du kan leje bil billigt eller benytte dig af et af de forskellige bus-dagsturs-tilbud. Transsylvanien er jo hjemsted for myten om Dracula, og hans slot Bran Borgen: egnen er billedskøn og med masser af uhygge.

Find fly til Bukarest

3. Gent– Summende kreativitet og flamsk hygge

Fly til Bruxelles, herfra 30 minutter med tog til Gent.

Brugge er naboby til Gent og er en kendt efterårsdestination, men den kan indimellem føles turistet – Gent har du lidt mere i fred, og byen byder stadig på idyllisk flamsk arkitektur, kanaler og historie – men også et summende kreativt miljø med trendy barer og spillesteder som f.x. Cafe Video, cykelcafeen Bidon. Aftenerne i Gent er også livligere end i Brugge, fordi byens universitet betyder, at her er masser af studerende der er ude at rumle. Gent i november lyder måske kedeligt, MEN det er faktisk i november at Gent er vært for det helt vanvittige 6-dages-cykel-løb. Du kan også bo kreativt, f.x. på Backstay Hotel, her er der chillet stemning, restaurant og afslappende lounge områder, trægulve, vintage møbler og et bibliotek.

Find fly til Bruxelles

4. Leipzig – Sprudlende og festivalramt

Fly til Berlin, herfra ca. 70 minutter med tog til Leipzig.

Hvis du kan Berlin udenad, så hop på toget, kør en time, og du er i Leipzig, en by med stolte kulturelle traditioner. Togturen alene giver dig også et smukt efterårsscenarie. I Leipzig finder du et kæmpe tidligere fabriksområde, Plagwitz, et område der sprudler af kultur, bl.a. Baumwollspinnerei, der nu i 10 år har haft hjemme i et enormt tidligere bomuldsspinderi. Det er kun ét ud af utallige hotspots for moderne kunst i Leipzig, der er f.x. også Künstlerhaus Held, et stort udstilllingssted der har til huse i et tidligere varehus. Nattelivet i Leipzig bærer præg af alle de kreative i byen; her er moderne hygge-pubs og barer, og det legendariske Distillery – en af Tysklands ældste techno clubs, og stadig bannerfører for genren. Om sommeren summer Leipzig, og også om efteråret er her større events du måske vil planlægge dit besøg efter: Jazz er fremadstormende blandt de kunstneriske frontløbere, så der er intet støvet over Leipzig Jazz Festival – eller kom mens der er DOK – en af verdens ældste dokumentarfilmfestivaler.

Find fly til Berlin

5. Segovia – Hekseslot, 900 m akvædukt, abstrakt kunst

Fly til Madrid, herfra tog 30 minutter til Segovia

Du vil gerne have spansk kultur uden at futte rundt mellem bydelene i Barcelona og Madrid i metroen: Velkommen til Segovia, en mindre spansk by, men med en utrolig atmosfære – over byen knejser den store katedral og det tegneserie-agtige, (imponerende!) slot Alcázar – slottet ligner et hekseslot i en Disneyfilm – med voldgrav og det hele. Segovia byder også på den berømte og 894 m lange romerske ækvadukt, El Acueducto (Segovia-viadukten). Og så har Segovia abstrakt kunst af bedste slags: Museo de Arte Contemporáneo Esteban Vicente er et fantastisk kunstmuseum, der har til huse i et gammelt palads fra det 15. århundrede – med renæssance kapel og Mudéjar loft. Her finder du et væld af malerier og skulpturer af Segovia’s kendte bybarn, kunstneren Esteban Vicente, og andre smukke værker. Byens gamle bydel er udvalgt som UNESCO verdensarv, og her er smukke kirker og dejlige restauranter, små gallerier og tapas barer, vin og stemning. Er du eventyrlysten og har ca. 1100 kr i overskud, så tag på luftballontur op over Segovia og det smukke spanske landskab.

*[Find fly til Madrid](http://www.skyscanner.dk/fly-til/mad/billige-fly-til-madrid-lufthavn.html?currency=DKK)**

6. Torino – Italiensk efterårsidyl og elektronisk festival

Fly til Milano. Herfra ca. 45 minutter i tog til Torino

Torino er særligt spændende at besøge i forår og efterår, og 31. oktober er byen vært for Movement Torino Music Festival, en cadeau til den kendte elektroniske musik event, Movement Festival, i Detroit. Torino er faktisk næsten smukkere end nærtliggende Milano, og har cafeer og spisesteder der godt kan udkonkurrere de andre norditalienske byer. Besøg den historiske Caffe Torino, der er et klassisk og historisk sted for kaffenydere, og blot en ud af mange spektakulært indrettede art noveau og art deco cafeer – du finder dem ved de overdækkede arkader. Kig indenfor hos Museo Egizio og se en af Europas største samlinger af egyptiske fund, eller få fart på besøget hos Lingotto Fiat Factory; Den tidligere bilfabrik er nu et mekka af butikker, spillesteder og gallerier.

*[Find fly til Milano](http://www.skyscanner.dk/fly-til/mila/billige-fly-til-milano.html)**

7. Göteborg – Kulturboblende og rustik

Göteborg var engang kendt som en lidt brutal havneby – men hov, det betaler sig nu, for de tidligere industriområder er nu de perfekte rammer for et sprudlende kreativt miljø – bare se Röda Sten Konsthall, et virkelig spændende og enormt udstillingshus, der har hjemme i en kæmpe tidligere industribygning ved vandet. Her afholdes også koncerter. I Göteborgs gamle Haga kvarter er der stadig idylliske brostensgader, men her er også topmoderne: her er masser af øko cafeer, indie stemning, butikker og restauranter. På Andra Långgatan finder du andre hotspots, som f.x. Dirty Records/Cafe Santo Domingo – her kan du lede efter vinyler, og nyde økologisk mad og friskbrygget øko kaffe. Om aftenen skal du ud, her finder du f.x. Ölhallen 7:an som er en historisk øl-bar eller Bar Kino, der er en rigtig populær alternativ bar – under Haga biograf. Og så er her stadig sporvogne!

Find fly til Göteborg

8. Tallinn – Eventyrstemning, KGB, og Zarens Palads

Tallinn er som en eventyrby året rundt – og om efteråret er byen ekstra smuk: Besøg slottet Toompea, der er et helt slotskvarter, og som byder på en utrolig udsigt udover Tallinns kirketårne og det glitrende blå baltiske hav. Tallinn rummer også et hemmeligt KGB museum, der ligger på øverste etage i et gammelt hotel. I øvrigt blev alle hotelgæster dengang overvåget – det, og meget mere, kan du se mere om på museet. I byens midte finder du den fine Raekoja Plads, her ligger det gamle rådhus med det himmelstræbende spir, og her er gode cafeer, med stærk kaffe og den gode estiske øl Saku. Besøg også Tallinn Bymuseum og Tallinn Maritime Museum – Tallinns historie er blodig nok til at det er spændende. En efterårstur til Tallinns udkant er fantastisk, for her finder du Kadriorg Palads, der giver dig et sus af Zarens styre. Paladset blev bygget af Zar Peter den Store, og er nu museum for kunst fra det 16 – 20 århundrede. Parken alene er absolut et besøg værd. Om aftenen vil du opdage at Tallinn har et summende natteliv, prøv f.x. Nimeta Bar eller Club Mull, en champagnebar der ligner en vintage bar. Vil du hænge med frontløberne, så tag til kvarteret Kalamaja. Her finder du de lokale og coole cafeer, barer og små butikker midt blandt fine træbygninger. Kig indenfor på hippe Kohvik Tops.

Læs Mere: De 10 bedste ting i Tallinn – og en snedig nummer 11

Find fly til Tallinn

9. Køln – Kunst, kultur, hippe barer

Køln byder på smukke Rhinen, den legendariske Køln Domkirke – og kunst, kunst, kultur og kunst! Her er også trendy barer nok, og her finder du nogle af Europas førende trendsættende kunstgallerier – Käthe Kollwitz Museum, Köln Skulptur Park, Kolumba, Galerie Nagel Draxler, Galerie Susanne Zander, Galerie Boisserée. Og der er skam flere. Kølns arkitektur er et spændende mix af alt fra romerske bymure og helt ny arkitektur, et mix der bl.a. skyldes den hårde bombning af byen under Anden Verdenskrig. Lidt udenfor selve bymidten kan du også besøge Ehrenfeld, et kvarter der også byder på butikker, kunstnere, cafeer, clubs – og enorme street art værker ved Ehrenfelder Bahnhof. Om aftenen vil du gerne ud – og her byder Köln også på mange gode steder, ligemeget hvad du er til: Måske er du til at feste i de lokale øl-haller i Altstadt, måske vil du hellere hænge ud med de hippe på de mange barer omkring Rudolf Platz og det nærtliggende Belgiske Kvarter. Vil du danse? Besøg Sixpack, – her er du til fest med de lokale trendsættere. OBS: Der er ikke noget skilt, men adressen er Aachener Straße 33 – og der er et sixpack symbol på døren. Eller tag på Barracuda Bar, en club for techno og live musik.

Find fly til Köln

10. Barcelona – Kastanjefestival, Halloween og San Antoni

Barcelona er med hér blandt de anderledes af den simple grund at de afholder en stor kastanjefestival – så er efterårsstemningen på plads. Derudover er Barcelona selvfølgelig som altid en fantastisk by at besøge, at slentre mellem Gaudis arkitektoniske værker, besøge madmarkedet Mercat de la Boqueria, eller hygge sig rundt omkring i Gracia og Born kvartererne – her finder du vintage, gøgl, stemning. Apropos gøgl så byder Barcelona også på en magisk teater/museums/tryllebutik, El Rey de la Mágia. Den lidt fortryllede efterårs-stemning i Barcelona er særligt tydeligt i dagene omkring 1. november, for hér er der både vilde Halloweenfester på byens klubber, kastanjefestivalen La Castanyada – og 1. november er der fejring af den mexikanske Dødedag, Dia de los Muertos. Men hele oktober byder faktisk på Halloween-arrangementer på byens kirkegårde og clubs. Vil du føle dig som en af de lokale der ved hvad der sker, så tag til Sant Antoni hvor de kreative samles. Besøg cafeen Taranná her i San Antoni for at nyde ekstra lækre tapas, og for at indsnuse stemningen og livligheden.

Find fly til Barcelona

Mere efterår:

De 7 bedste byer at besøge i efteråret – med kort rejsetid

Efterårsferie: Varm sol eller storbyferie? Se de bedste byer, solsteder og events i oktober!

Aktuelle rejsetilbud: Billige flybilletter til hele verden – lige nu

Redigeret august 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste 15 døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.