nyheder 10 unikke og smukke europæiske øer ikke mange kender

Alle artikler

10 unikke og smukke europæiske øer ikke mange kender

Udforsk Europas mindre kendte øer, nyd traveture, strandture, vandsport, kultur og gå på opdagelse på disse smukke øer.

Rundt om i Europa ligger de smukkeste øer og venter – vi viser dig her 10 af de allerbedste og skønneste, perfekte til en stemningsfuld ø-ferie.

Download vores app

1. Lyngør øerne, Norge – via Oslo

Lyngør øerne er alt andet end dramatisk norsk vestkyst – Lyngør minder mere om den baltiske ro end om atlanterhavskyst. Bo på Sadøya eller Borøya øgrupperne (her kan du parkere din bil) og brug færgerne til at komme rundt i ø-havet. Hvis færger er alt for almindeligt til dig, så er stedet her perfekt til kajakroning. Man ror mellem de bittesmå øer, og har luft og sol, og udsigt til de mangefarvede både der glider rundt på vandene. Man kan leje kajak i Tvedestrand, hovedbyen i denne fjord. Du kan kun komme til Lyngør ø ved at sejle, der er ingen biler, og hovedlandsbyen består af vejrbidte træhuse.

Hvordan: Fly til Oslo, 2 timer i bil sydover.

Læs mere: Ferie i Norge: De 12 smukkeste steder i Norge’s natur

Find fly til Oslo

Lej bil i Oslo

2. Mljet, Kroatien – via Dubrovnik

Her er øen hvor Odysseus blev holdt fanget i 7 år af nymfen Calypso – men hvor slemt kan det nu have været: Øen her er en af Kroatiens allersydligste, og er berømt for sin utrolige skønhed – og fantastiske grønt og frugt. Der er rigtigt gode muligheder for hiking rundt om de 2 saltvandssøer i Mljet nationalpark, og det er muligt at leje en sejlbåd for at komme frem til det utrolige Benedictine kloster fra det 12.århundrede – klosteret ligger på Melita øen. Udforsk øens skyggefulde stier og svøm i noget af det klareste hav i hele Adriaterhavet i Blace bugten. Køb en lokalt dyrket rødvin at nyde i solnedgangen – Dingac og Postup fremstilles her – og nyd også rå muslinger oversprøjtet med citronsaft, en lokal specialitet. Her findes et eneste hotel, nemlig Odisej Mljet.

Hvordan: Fly til Dubrovnik, og tag færgen (90 minutter) fra Dubrovnik til Sobra på Mljet.

Læs mere: 8 smukke øer i Kroatien

Find fly til Dubrovnik

3. Aegina, Grækenland – via Athen

Tag hertil og nyd skaldyrsretterne, og slap helt og fuldkommen af. Aegina, der ligger kun en times færgetur fra Athen, er et fantastisk sted at slappe af – evt. kombineret med udforskning af nærtliggende Athen. Her i Aegina kan du snorkle, spise dejlige friske fisk i vinsovs på tavernaerne der ligger så tæt på vandet, at du kan se din middag blive fanget af de lokale fiskere. Tag en vandretur; vandrestierne fører dig forbi både kirkeruiner, blomstrende enge og rustikke, skarptskårne bakketoppe. De få hoteller her byder på balkoner med panorama udsigt og solnedgange du ikke glemmer.

Hvordan: Fly til Athen, herfra tager du Metro tll Pireaus havn – en time med katamaran-hurtigfærge, og du er i Aegina.

Læs mere: 15 ting at lave i Athen – en antik og moderne storby

Find fly til Athen

4. Fehmarn, Tyskland – via Hamburg

Fehmarn ligger lige ud for Tysklands smukke baltiske kystlinie, og byder på masser af sol. Fehmarn har optimale forhold for vandsport, bl.a. drage-surfing, og her afholdes diverse surf-konkurrencer året rundt. Hvis man er mere – eller også – til at vandre, så pak de gode støvler og tag turen langs Via Scandinavia, en vandrerute der starter i Lübeck – ruten går hele vejen gennem Tyskland og Polen, og helt til Norge. Fehmarns naturskønhed gør turen på strækningen omkring Fehmarn helt unik. Mange benytter sig også af muligheden for en dejlig spa oplevelse, f.x. hos Badewelt Fehmarn kan du prøve tang indpakninger og saltvands scrub.

Hvordan: Fly til Hamburg, lej bil – kør (90 minutter) til Burg, Fehmarns historiske hovedstad.

Læs mere: 7 fede oplevelser i hippe Hamborg

Find fly til Hamburg

Find lejebil i Hamburg

5. Inis Oírr, Aran øerne, Irland – via Dublin

Her finder du en ø med et ældgammelt sprog og en ligeså gammel mytologi – lige her ved de hvide strande der ligger smukt langs Atlanterhavet. Inis Oirr er den mindste ø i Alan ø-havet, og på Inis Oirr (udtales Inisheer) fik man først fast elektricitet i 1997. Ja 1997. Inis Oirr byder på en usædvanligt smuk vandresti; den løber gennem marker af bølgende vilde blomster, røde, blå, gule hvide, ja planter i alle farver bøjer sig til side for dine fødder mens du går i dette blomstrende "hav". Midt i al skønheden ligger ruinerne af O´Briens kloster fra det 14. århundrede. Slap af på pubben Ostan Inis Oirr med en stor Guiness og live musik – man danser her, om det er weekend eller ej.

Hvordan: Fly til Dublin – herfra bus Citilink til Galway (3 timer). Herfra bus til Ros a Mhil (30 minutter). Herfra færgen fra Ros a´Mhil til Inis Oirr (ca. 55 minutter). Tag evt. et lille pitstop i smukke Dublin. Eller: lej bil og kør gennem smukke Irland helt selv:

Læs mere: Irlands 5 smukkeste roadtrips

Find fly til Dublin

Find lejebil i Dublin

6. Belle-Île en Mer, Bretagne, Frankrig – via Rennes

Øen her lever op til dens navn, "den skønne ø"; den dramatiske kystlinie og grønne midte inspirerede mange forfattere og kunstnere gennem hele det 19.århundrede, blandt de mest berømte navne er Flaubert og Monet. I august er her en del turister, det er dog absolut udholdeligt, men udenfor netop august er de 60 strande befriende mennesketomme. Belle-ile har en håndfuld ikke alt for vilde attraktioner, inklusive den ikoniske skuespillers Sarah Bernhardts hus, der nu er museum, og fyrtårnet i Bangor – men den virkelige attraktion er øens naturskønhed. I august er her operafestival, den populære Lyrique en Mer.

Hvordan: Fly til Rennes – herfra tog til Quibieron (ca. 2 en halv time med lyntog) – herefter færge fra Qubieron til Belle-Ile (ca. 45 minutter).

Læs mere: De 14 smukkeste steder i Frankrig

Find fly til Rennes

7. Cíes øerne, Galicien, Spanien – via Vigo

Selvom Rodas strand på Cies øerne er kåret som en af verdens bedste strande, så er øerne stadig ikke overrendt – hvilket jo blot gør det endnu bedre. Her er nemlig en streng regel: der må maximalt være 2200 turister per dag. Øernes kælenavn er Spaniens Maldivere – og det navn er ikke tilfældigt, for du finder her utroligt smukke strande, lysende klart turkis hav – kort sagt, et paradis. De tre øer ( Monteagudo, San Martiño og Faro) ligger overfor byen Vigo på den galisiske kyst, og er del af Islas Atlánticas nationalpark. Det betyder at dyrelivet inluderer havfugle og et rigt dyreliv under vandet er både frodigt og fredet; du kan udforske det ved at dykke (kræver tilladelse). På Cies bor du på campingplads – de er åbne mellem juni og september.

Hvordan: Fly til Vigo – Færge fra Vigo, Cangas, Balona til Cies øerne.

Læs mere: Ferie i Spanien: 10 perfekte strande i Spanien

Find fly til Vigo

8. Hiiumaa, Estland – via Tallinn

Duften af natur er markant i Hiiumaa, forestil dig at de hvide strande dufter fint efter et morgenregnskyl, nu slår solen igennem og sender dufte fra hav, siv og græs ind over hele øen. Øen er den næststørste i Estland, og det er her du tager hen hvis du vil skrive en bo eller male. Der er ikke meget andet at lave end at gå omkring og suge stemning og skønhed – men det er der også luskuriøst meget af. Vandrestierne går langs kysten, og her er flere hundrede år gamle fyrtårne at beundre. Er du vild med historie kan du udforske bunkere fra den tidligere Sovjet dominans, men de fleste kommer her for det hvide sand, de høje himle og roen. Hiiumaa er meget varmere end Estlands fastland, så det er endnu lækrere at besøge Kardias by der er fuld af spøjse træhuse – eller prøve Roograhu havns flydende sauna. Kombiner øens utrolige ro med pitstop i Estlands eventyrslignende hovedstad Tallinn på vej til eller fra øen.

Hvordan: Fly til Tallinn – herefter en halv times færge fra Rohuküla. Se mere her: hiumaa.ee

Læs mere: De 10 bedste ting i Tallinn – og en snedig nummer 11

Find fly til Tallinn

9. Samotrake, Grækenland – via Alexandropoulis Dimikritos

Den dunkende bas lyder langt ud på natten og oliefaklerne glimter – Samotrake er kendt for sine strandfester. Bål, rødvin og stemning skaber en aura af det gamle Grækenland, du føler stærkt båndet til den tids fester – selvom templerne idag ligger som – smukke – ruiner. Mange rejsende kommer faktisk tilbage til denne ø mange gange når de een gang har været her – formentligt pga. den uberørte natur du finder her i det Ægæiske hav. Her er masser af vandrestier, en vandfalds-sti, og bugtende affolkede strande, øen har varme kilder og terma-pools hvor man kan pleje og pusle om sig selv og føle sig som en del af antikkens kropsnydere.

Hvordan: Fly til Alexandroupolis – Færge fra Alexandroupolis til Samotrake tager 3 timer.

Læs mere: En guide til 20 smukke græske øer

Find fly til Alexandroupolis

10. Margaret ø, Budapest, Ungarn

Margaret ø ligger midt i Budapest – nemlig midt på den brede, smukke blå Danube-flod, der snor sig sig gennem Budapest. Øen er om vinteren indhyllet i tåge – men om sommeren ligger øen som en grøn oase lige midt i denne moderne by. Øens vandlinie er kantet af en 5 km asfalteret sti hvor du nemt kan løbe eller gå – og langs øens kyst ligger også moler hvorfra man kan sejle eller bade. Ø-stemningen bliver endnu stærkere da Margaret ø byder på to termale spa´s. Begge koster mindre end 100 kr for en hel dag. Når du har forkælet dig selv med lidt spa-forkælelse, så kan du tage en romantisk gåtur op til ruinerne af et nonnekloster fra det 13. århundrede. Ved solnedgang kan du nyde en is og se springvandene danse til musik.

Hvordan: Fly til Budapest – gå over en bro: Margaret ø ligger 5 minutters gåtur fra distrikt IV i Budapest.

Læs mere: De 10 bedste ting i Budapest

Find fly til Budapest

7 ukendte men utroligt smukke byer i Europa

Italiens smukkeste øer – fra Toscanas hemmelighed til Lampedusa

Aktuelle rejsetilbud: Billige flybilletter til hele verden – lige nu

*Opdateret ju​li 2017. Priserne er indhentet indenfor 15 seneste dage for dagen for offentliggørelsen af denne artikel. Priser kan være afhængige af tidsmæssige ændringer, herunder begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.