nyheder 10 spændende øst-europæiske byer du måske ikke kender – men bør besøge

Alle artikler

10 spændende øst-europæiske byer du måske ikke kender – men bør besøge

Disse 10 byer har hver deres unikke charme og eventyr. Se hvad de byder på lige her.

Hvis du kender Prag lidt for godt, hvad så med at besøge en mindre kendt øst-europæisk by? Skyscanner har fundet 10 byer du måske ikke har hørt om, men som vi anbefaler at du besøger. Øst-Europa som rejsemål startede med at Prag og Budapest slog dørene op for internationale turister da Jerntæppet endeligt faldt, og Øst-europa igen var tilgængeligt.

Gennem de senere år har rejseskribenter og rejsende på jagt efter en spændende by smut-tur og ‘nye’ byer at besøge været glade for Øst-Europa: Hér har fundet 10 gode byer til dig du kan udforske. Vi har ikke tænkt os at kalde nogle af dem noget så kliché-ramt som ‘det nye Prag’, men vi har helt klart tænkt os at kalde dem byer der er ideelle til en by smut-tur – eller endda en længere tur.

1. Zamość, Polen

Langt ude i det østlige Polen, tæt på den ukrainske grænse, ligger et af de mere usandsynlige arkitektur-mekkaer i Europa. Den søvnige by Zamość har nemlig et snirklet Italiensk renæssance torv, og byen blev bygget af arkitekt og Padua-fødte Bernando Mornado. Han baserede mange af sine værker på italienske idealer for hvordan den perfekte by skulle være – hvilket nok forklarer hvorfor Zamość ligner en by der er revet ud af Firenze! Mens du er på besøg her vil du bruge det meste af tiden på og omkring det fabelagtige torv, og den ligeså fabelagtige gamle bydel, der er markeret som del af UNESCO’s verdenskultur-arv – et sted fyldt med farve- og detaljerige bygninger. Hvis du vil vide mere om Zamość’s nyere historie, så gå forbi byens rotunda, der var henrettelsesplads for nazisterne under Anden Verdenskrig.

Læs mere: Fantastiske Polen: Lave priser, store oplevelser, smukke byer og storslået natur

Find billige flybilletter til Polen

Find hotel i Zamość

2. Loket, Tjekkiet

Loket putter sig ved et knæk på floden Ohře, og er en billedskøn by der egner sig perfekt til en dagstur fra Prag – det er cirka 4 timers tog fra Prag, og byen her er ligeså smuk. Og her er ikke så mange fulderikker på polterabend. Loket byder på et slot fra det 14. århundrede, et bymurs-tårn (5 kr i entré) og et bogbindermuseum. Vi påstår ikke du får vild feststemning her, men her er dejligt at slentre rundt og få sig en kop kaffe. Byen er også kendt for sit fine porcelæn, så her kan du købe en souvenir der virkelig vil imponere derhjemme når du får gæster til te.

Find billige flybilletter til Tjekkiet

Find hotel i Loket

3. Ljubljana, Slovenien

Den slovenske hovedstad er en slags greatest hits indenfor arkitektur: baroktidens skønhed står skulder ved skulder med skønne middelalderlige arkitektoniske perler, mens ekstravagent Art Nouveau blomstrer lige ved siden af ‘retro’ socialistisk-æra chik – sådan er byens bymidte. Faktisk rejste den slovenske arkitekt, Joze Plecnik, der har stået for en del af Ljubljanas arkitektur, til Prag, så måske kan du tænke på Ljubljana som det originale Prag. Glem alt om hvorvidt æg eller høne kom først – der er ingen tvivl om at dette er en perle indenfor by smut-ture: her er masser af liv pga. mange studerende, her er livlige cafeer langs floden – og hvis du er conneisseur indenfor kage, så må du hellere besøge Cajunica Gallus på bredden af Ljubljanica River, her kan du få frugtrig is-te og djævelsk lækker og dekadent chokolade kage.

Find billige flybilletter til Ljubljana

Find hotel i Ljubljana

4. Osijek, Kroatien

Glem Kroatiens glitrende og berømte kystbyer og dyk ind i landet bag Pannonian området. Her finder du Osijek der ligger ved Drava floden, og her finder du en fin samling af fin-de-siècle arkitektur at nyde, og også Europas første sporvogns-rute. Fortet Trvda er blevet restaureret og er værd at udforske. Det er også en god ide at slentre ved floden og besøge de fine små caféer og skjulte barer for at smage den lokale Osjekco øl eller den paprika-stærke fiskesuppe, fis paprika – et af de bedste steder i byen er den uprætentiøse venlige Restoran Kompa, her finder du dejlige velsmagende kroatiske retter – og du har udsigt udover den smukke flod.

Mere Kroatien: Top 10 ting i Kroatien

Find billige flybilletter til Kroatien

Find hotel i Osijek

5. Klaipeda, Litauen

Klaipeda er ikke engang Litauens andenstørste by (det er Kaunas), men denne baltiske havneby er fin og ordentlig, og har en charmerende kompakt bymidte med mange museer, nyrestaurerede gader, og mange steder hvor du kan nyde et godt måltid mad og den lokale øl. Hvis du vil opleve en sjov og helt gratis eftermiddag med børnene, så tag dem med på en skibet-er-ladet-med lignende mission – I kan lede efter de små skulpturer af dyr, drager, skorstensfejere og kødædende dæmoner der er overalt i den gamle bydel. Hvis du vil være her om sommeren, så er her et par strande også, den mest populære er Smiltynė, der er på UNESCO’s liste over bevaringsværdige steder. Du kan også tage færgen over til det vilde og smukke Neringa eller Curonian Spit, en stor ø der byder på nogle af de mest spektakulære sandklitter i Europa.

Find billige flybilletter til Litauen

Find hotel i Klaipeda

6. Tartu, Estland

Mens masser af mennesker ikke kan komme hurtigt nok til Estlands hovedstad Tallinn, så har universitetsbyen Tartu et mere afslappet tempo, og er ret uberørt af turister. Tartu betragtes af esterne selv som landets kulturelle og kulturelle højborg, og byen er Estlands ældste, grundlagt helt tilbage i 1030. Den gamle bydels velpræserverede historiske bygninger bruges den dag i dag af universitetet, og de studerende kan glæde sig over prisvenlige caféer, barer og restauranter i byen. Vein ja Vine er et populært valg blandt de lokale når der skal nydes sofistikerede vine og delikate italienske anti-pasti – rød- og hvidvine kan fås ned til 12 euro pr. flaske. Der er masser af udendørs steder at udforske, inklusive universitetets egen botaniske have, Barclay Park og Toome Hill – som også ejes af universitetet efter det blev dem givet af Kejser Paul 1. Så pak dine gode vandresko og håb på godt vejr.

Mere Estland: De 10 bedste ting i Tallinn – og en snedig nummer 11

Find billige flybilletter til Estland

Find hotel i Tartu

7. Kotor, Montenegro

Det ‘nye Kroatien’ er Montenegro, og det er virkelig begyndt at sætte sit præg på turistkortet over Europa – det har øjeblikkeligt betydet at det bliver sammenlignet med Dubrovnik, der ligger tæt ved: Begge er byer omkransede af bymure, begge ligger mellem bjerge og havet, og begge byer er pakkede med kirker og brosten. Den nemmeste måde at komme hertil på er at flyve til Tivat lufthavn, 8 km væk, og så forudbooke en lufthavnstransport eller leje en bil. Byen og dens omkringliggende Kotor bugt fortjener virkelig begge deres plads på UNESCO’s liste over verdenskultur-arv. Men pas på: Du kan nemt fare vild i denne middelalderlige ny, for den er bygget netop med det formål – byens midte er bygget som en labyrint for at holde invasionsstyrker ude og beskytte den mod angreb. Bedste tip: Hold udkig efter byens mest iøjnefaldende vartegn, St. Tryphon Katedral og St. Nicolas kirke.

Find billige flybilletter til Montenegro

Find hotel i Kotor

Find bil i Montenegro

8. Brno, Tjekkiet

Vi er ikke ude på at angribe dejlige Prag hele tiden, men Tjekkiets andenstørste by Brno har også masser at byde på. Brno er universitetsby, og det betyder at de mange studerende skaber et pulserende natteliv. De fine brosten summer af grupper af festende der er på udkig efter en glad aften – dette kombineret med Brno’ s barok- og middelalderbygninger, gør det let at sammenligne det med dens mere berømte nabo. Men Brno er meget billigere, du vil faktisk være i stand til at give en omgang for 10 kr! De fleste store attraktioner er på eller i nærheden af Frihedens Torv, som f.x. Špilberk slot (åbent 10-17 mellem oktober og april, 9 – 18 resten af året). Slottet er det tidligere hjem for de morovianske kongelige og det hellige romerske imperie.

Find billige flybilletter til Brno

Find hotel i Brno

9. Toruń, Polen

Hvis du elsker tidsrejselignende ture til middelalderbyer, hvor du snubler over kirke efter kirke der ligger ved svulmende floder, så er Toruń lige noget for dig, din brostens-elsker. Den nærmeste lufthavn er Bydgoszcz (50kmvæk), så vi anbefaler at du går på jagt efter en billig billet, og derefter lejer en bil. Det er den billigste måde at komme frem på, og med en bil kan du udforske egnen rundt om byen også, f.x. Chełmża (15km væk) og dens smukke sø. Her i selve Toruń er her fyldt med rødstensbygninger i imponerende format, den mest imponerende af dem er den høje Skt. Johannes Døberen kirke og Skt. Johannes Evangelisten kirke – dette er stedet hvor Toruń’s mest berømte søn, astronom og videnskabsmanden Nicolaus Copernicus blev døbt i det 15. århundrede, og det er samtidigt her du finder Europas største middelalderlige kirkeklokker. Du kan slentre gennem den UNESCO listede gamle bydel, og smutte ind hos et meget usædvanligt museum – Muzeum Piernika er dedikeret til honningkager! Du kan også rulle ærmerne op og lave din egen dej til at tage med hjem.

Find billige flybilletter til Polen

Find hotel i Toruń

Find bil i Bydgoszcz

10. Bratislava, Slovakiet

Efter ‘fløjlsrevolutionen’ (også kendt som opløsningen af Tjekkoslovakiet) fik Bratislava pludselig titel af hovedstad for det nye land, Slovakiet. Lad os bare sige at det tog Bratislava noget tid at vænne sig til æren – men nu om dage har denne gamle by taget sig sammen, og er vågnet op med det ene øje på byens fremtid og det andet øje rettet mod Prag for at se hvordan man tiltrækker mange rejsende. Og det er en glimrende idé! Priserne her er en smule højere end de var da det var fuldkommen latterligt billigt (tidligt i 2000-tallet), men du kan stadig snildt købe dig en fadøl for ca. 10 kr. Et andet plus er, at selvom du har moderne forretningskomplekser i den ene ende af byen, så er mange kvarterer helt urørte, og planlæggerne har ikke fuldkommen udrenset minderne fra Sovjet-tiden. Så du finder masser af øst-blok charme og æstetik stadigvæk. Hvis du vil hænge ud med Slovakiets lysende ungdom, så besøg shoppingcenteret ved Danube floden, Eurova, eller chill på promenaden udenfor. Herfra kan du også nyde udsigten til det nye Slovak Nationalteater og det nærtliggende Warehouse no. 7, et renoveret industrielt pakhus der nu er auditorium og udstillingsrum – og en bygning der virkelig viser at Bratislava er en by i forandring.

Find billige flybilletter til Bratislava

Find hotel i Bratislava

Mere rejseinspiration til dem der leder efter “noget anderledes”:

10 utraditionelle smut-ture i efteråret: Kastanjer, KGB og upcoming kunst

10 af Europas mest usædvanlige museer

Det uopdagede Italien: 5 italienske byer du ikke kender – endnu

Opdateret januar 2017. Priser er indhentet indenfor de seneste 15 døgn. Priserne er vejledende og tilbuddene kan være i begrænset antal.

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.