COVID-19 (coronavirus) kan påvirke dine rejseplaner. Uanset, hvor du skal hen, kan du finde den seneste vejledning her.

nyheder Guide til 10 af de bedste oplevelser i Krakow

Alle artikler

Guide til 10 af de bedste oplevelser i Krakow

Polens næststørste by, Krakow, var indtil slutningen af det 16. århundrede landets hovedstad, og centrum er tætpakket med historiske og arkitektoniske seværdigheder, smukke kirker og imponerende bygningsværker. Byen er en perfekt destination både til en weekendrejse eller en længere ferie uden et stort budget.

Oplevelser i Krakow er mangfoldige. Her er noget for enhver smag, og den kulturelle storby har mange spændende museer, der fx viser det bedste af polsk kunst, og landets fascinerende historie. Når du er sulten, kan du mæske dig i traditionelle retter, jødiske specialiteter, eller mad fra mange andre køkkener. Bliver du træt af sightseeing, er der rig mulighed for at gøre et godt indkøb eller bare få et pusterum fra trængslen i grønne omgivelser. Du kan selv gå mellem de fleste seværdigheder eller benytte dig af de mange muligheder for guidede ture til fods, med de små turistvogntog eller busture til de mere fjerntliggende attraktioner. Her får du Skyscanners 10 bud på, hvad du skal se og lave i Krakow.

Find billige flybilletter til Krakow Find hotel i Krakow

1. Wawelhøjen

Mellem Wislafloden og den Gamle By i det centrale Krakow finder du to af Polens vigtigste nationalskatte, kongeslottet og Wawelkatedralen, som ligger på en høj omgrænset af mure og tårne. Den smukke katedral er fyldt med overdådige udsmykninger, statuer, krypter og en gylden kuppel, som stråler op på slotspladsen. Mod betaling er der også adgang til tårnet og den enorme Sigismund-klokke på mere end otte ton, hvor du får en fantastisk udsigt over byen. Kongeslottet rummer i dag et stort kunstmuseum, hvor du kan opleve malerier, skulpturer, keramik, våben og gamle møbler.

2. Jomfru Maria Kirken/Gamle by

I hjertet af den Gamle By og det nuværende centrale Krakow ligger Rynek Główny, den cirka 4 hektar store torveplads, der er fyldt med seværdigheder og aktiviteter. Her troner et andet af byens stolte vartegn, Jomfru Maria Kirken. Når du træder ind, møder dit blik hurtigt det blå loft og de mange smukke udsmykninger. Du kan besøge kirken, mens der er gudstjeneste for et komplet oplevelse.
Krakow rummer derudover mange andre pragtfulde kirker, der hver især gemmer på fortryllende detaljer og dekorationer, se fx Franciskanerkirken, Kristuskirken og Skt. Peter og Skt. Paul Kirke. Kirkerne har alle gratis adgang.

3. Wavel dragen

Krakow har fået sin navn fra den polske prins, som ifølge legenden dræbte den drage, der boede i Wawelhøjen, hvorefter prins Krakus grundlagde byen ovenpå dens hule. I dag er statuen af den ildspyende drage på promenaden under højen et yndet stop for mange turister. Men det er ikke den eneste drage i byen. Hvis du kigger efter, kan du på mange bygninger se forskellige slags drager, kig især efter tagrenderne, som ofte munder ud i et mere eller mindre detaljeret dragehoved, fx på Wawelkatedralen og det historiske universitet. Skal du have en souvenir med hjem, kan du også købe alverdens slags drager fra glaskugler med dalende sne til køleskabsmagneter og plysbamser.

4. Spis godt og billigt på ‘mælkebar’

Både lokale og turister kommer på de her cafeteriaer for at nyde traditionelle polske retter til billige penge. Der er ikke så mange mælkebarer som under sovjettiden, og de serverer stadig ikke alkohol, deraf navnet. I det hele taget spiser du godt og billigt i Krakow, hvad end du vælger en finere restaurant eller en mindre café. I højsæsonen og under store begivenheder i byen, kan det godt betale sig at bestille bord til byens restauranter, hvis I er mange i selskabet. Er du vegetar eller veganer, er der også flere muligheder for at få noget lækkert at spise, hvad end det skal være polske retter fx Barszcz (rødbedesuppe) eller fastfood. På Sławkowska gaden ligger der fx en veganercafé, Krowarzywa, som laver meget velsmagende burgere, salater, smoothies med mere. Den populære kage- og ishus-kæde Cupcake Corner har også mindst to dage om ugen lækre veganer cupcakes. så alle besøgende kan få stillet den søde træng.

5. Det jødiske kvarter

Lidt sydøst fra den historiske bymidte ligger det jødiske kvarter Kazimierz. Hvis du forventer at se et mylder af ortodokse jøder med krøller og kalot, bliver du skuffet. Men til gengæld er der en fantastisk stemning blandt de mange synagoger, restauranter og caféer. Der er guidede rundture i gaderne og synagogerne, der rummer både smukke og uhyggelige historier. Om aftenen kan du på spisestederne nyde udsøgte kosher retter (også veganervenlige) og lade dig underholde af levende og melodisk traditionel klezmer-musik. Kirkegårdene er også et besøg værd med de store tunge gravsten.
Hvis du vil tættere på byens jødiske historie, ligger museet Schindlers Fabrik omtrent to km sydøst for det den Gamle Synagoge. Schindlers Fabrik, der blev verdensberømt i Spielbergfilmen Schindlers Liste, rummer i dag også byens Historiske Museum. Hvis du vil besøge koncentrationslejrene Auschwitz og Birkenau cirka 70 km vest for Krakow, er der mange busser, der kører dertil med eller uden guider.

6. Polsk og international kunst

Lige ved siden af Schindlers Fabrik og det Historiske Museum ligger det nye MOCAK, Krakows eksperimenterende Museum for Samtidskunst. Har kan du fx opleve serbiske Marina Abramovic og polske Paweł Althamer. På 2. salen af Klædemarkedet Sukiennice kan du se fire forskellige udstillinger med polsk kunst gennem tiden. Der ligger desuden mange kunstbutikker og antikvariater i byens gader. Et sjovt og farverigt indslag er gadehandlernes mosaik af mere eller mindre originale lærredsbilleder langs den gamle bymur ved Florian Porten og fæstningsværket Barbakan, to andre klassiske seværdigheder i bymidten. Og glem ikke Wawelslottets prægtige kunst- og håndværkssamlinger af både polske og internationale kunstnere.

7. Botanisk Have og andre grønne pusterum

Har du brug for et afbræk efter timevis med gamle støvede kirker og ruiner, kan det være vidunderligt at komme en tur i den Botaniske Have. Det er hverken verdens største eller mest imponerende have, men den har stadig mange farvestrålende og duftende blomster og planter. I væksthusene kan du se mere eksotiske arter og ikke mindst de smukke skabninger i Orkidéhuset. I haven ligger der også en fossil træstamme, som blev målt på det danske Nationalmuseum til at være omkring 2200 år gammel. Indgang koster knap 16 kroner. Krakow Zoologiske Have er også en anden mulig udflugt, som vil være populær hos hele familien og få jer lidt væk fra byen. Skal du bare have en kort hvilepause, mens du går rundt i det historiske centrum, har du hele tiden Plantyparken tæt på dig, som snor sig rundt om hele den gamle bydel. Her kan du hvile fødderne i skyggen fra træerne og til kvidrende fugle, mens du betragter storbyen rulle forbi.

8. Shopping

For en dansker er der mange penge at spare på shopping i Polen, og Krakow er ingen undtagelse, uanset hvad du er på jagt efter. Midt på byens store torv Rynek Główny ligger Sukiennice, Klædemarkedet, hvor du kan købe et hav af souvenirs og håndværk i filt, træ, porcelæn og glas med mere med de mest populære motiver som drager, engle, kirker og blomster. Fra torvet spreder der sig omkring 10 gader, som er proppede med butikker, der sælger tøj og tilbehør, antikke bøger og genstande, kunst, kosmetik, elektronik og meget andet. Byen har også flere storcentre blandt andet Galeria Krakowska, der ligger i forlængelse af den centrale banegård. Hvis du er til loppemarkeder, så prøv fx Plac Nowy eller Plac Targowy, hvor du kan købe blomster, frugt og grønt, tøj, kopi-dvd’er og meget mere.

9. Oplev de særprægede gravhøje

Krakow er omgivet af fire grønne gravhøje, hvoraf to er forhistoriske og de andre to er anlagt i 1800 og 1900-tallet. Krakus Gravhøjen formodes at være den ældste fra cirka 100-200 år før vores tidsregning og rumme de jordiske rester af den sagnomspundne prins Krakus, byens grundlægger. Højen eller snarere bakkefæstningen Kościuszko, den største af de fire fra 1820’erne, hylder den polske leder Tadeusz Kościuszko. Fra højen får du fuld panoramaudsigt over hele Krakow, hvor du kan se, hvor stor byen egentlig er, hvilket er meget mere end blot det historiske centrum. Kościuszko højen har også flere udstillinger, der blandt andet viser fæstningens historie og udviklingen i det polske forsvar.

10. Rejs tilbage til kommunisttiden

Hvis du er nysgerrig på Krakows kommunistiske periode, er et tur til Nowa Huta et must. Det kan anbefales at tage en guidet tur, så du får flere historiske detaljer. Området er en by i byen, hvor de polske arbejdere fik nye boliger, grønne områder og arbejde på det nye stålværk. Nowa Huta står mere eller mindre urørt i autentisk kommuniststil med betonblokke og brede alléer med plads til storladende parader. Selv i supermarkederne virker det, som om tiden er gået i stå og udvalget er meget begrænset.

Flybilletter til Krakow

Lyst til mere rejseinspiration?

Fantastiske Polen: Lave priser, store oplevelser, smukke byer og storslået natur

De 8 bedste ting i Warszawa

10 spændende øst-europæiske byer du måske ikke kender – men bør besøge

Skyscanner er verdens rejsesøgemaskine, der hjælper dig med at få mest muligt for pengene både mht. flybilletter, hoteller og billeje.